18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Kan vi i framtiden se poker i Olympiska Spelen?

Med samma hand som han vann WSOP, tar Martin Jacobson även hem guldet under olympiska spelen i Tokyo 2020. Sverige har en historisk olympisk guldmedaljör i poker för första gången.

Detta är förstås bara ett imaginärt scenario, men diskussionen om pokers vara eller icke vara i OS, har pågått ganska länge. Kan detta bli verklighet i framtiden?

Martin Jacobson

Sverige brukar inte ta så många guldmedajer under olympiska spelen. Om nu poker skulle bli en OS-gren har vi ju faktiskt goda medaljchanser i Martin Jacobson bland många andra.

Redan inför OS 2012 drevs kampanjer för att få med poker som gren, som vi vet lyckades det inte. Liknande kampanjer drivs fortfarande och det finns en del saker som talar för att det kan bli en sport i olympiska spelen, men det finns också vissa saker som talar emot det.

Vad som talar för poker i Olympiska Spelen

Ett grundkrav för att en sport ska erkännas av IOK (Internationella Olympiska Kommittén) är att ett internationellt förbund står bakom sporten.

För några år sedan blev ‘International Federation of Poker’ invalt i IMSA (International Mind Sports Association). Detta beslut betydde att poker anslöt sig till en lista av spel såsom schack och bridge som ett officiellt skicklighetsspel. IOK erkänner International Mind Sports Association, vilket innebär att poker betraktas som ett officiellt skicklighetsspel för de Olympiska Spelen.

Bara för att en sport är erkänd, behöver inte det betyda att den blir olympisk. Listan över sporter som olympiska kommittén erkänt, men inte är olympiska kan göras lång. Däribland finns klassiska sådana som schack och bandy och mer udda varianter som sumobrottning och livräddning.

En av sportens största ambassadörer Daniel Negreanu har tidigare, bland annat på FullContactPokers forum, presenterat välplanerade skisser på hur strukturen för sporten i de olympiska spelen skulle kunna se ut.

Men det kan nog behövas desto fler tungt vägande argument för att övertyga IOK om att anta sporten som en gren i OS.

Daniel Negreanu

Vad som talar emot sporten i OS

Fastän kampanjen att få med sporten i OS är på rätt väg, finns det vissa hinder.

En del av problematiken består i att statusen för spelet varierar så mycket från land till land. I vissa länder har sporten en högre status medan den i andra länder fortfarande inte har definierats som ett färdighetsspel eller ett turspel.

Här i ligger också problemen. Fastän olika stora organisationer som IMSA försöker göra sitt bästa för att promota poker som ett skicklighetsspel, så ägs, drivs och marknadsförs spelet fortfarande av gambling företag.

Då poker är så nära förknippat med betting- och spelbolagen, dras därför ofta associationen mellan poker och tur/slump, och att förändra den synen hos den stora massan (och kanske främst hos den olympiska kommittén) är en stor utmaning.

En annan aspekt som diskuterats är att man inte spelar om pengar på OS, som man annars gör när på de stora turneringarna som WSOP, EPT osv. Dock så bör nog en OS guldmedalj i potten, hägra gott och väl som vinst för alla som sitter runt bordet.

Tur eller skicklighet

Framtiden får utvisa

Daniel Negreanu är förmodligen den rätta ambassadören att driva idén, men om vi ska få se poker i olympiska spelen i framtiden, kommer han kanske ha en bättre chans att få igenom idén om han samarbetar med ett företag som står en bit ifrån gambling-sfären.

På så sätt skulle sporten kanske tas på större allvar och få en tydligare stämpel som ett skicklighetsspel snarare än att sammankopplas med slumpmässig tur.

Får Negreanu dessutom draghjälp av andra inom sporten såsom svensken Martin Jacobson, kanske kampanjen för poker i OS så småningom lyckas.