18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Är heta handen illusionen bara en villfarelse?

Oavsett vilket spel du spelar, är du garanterad att träffa ett lyckodrag då och då. Och när det äntligen händer? Då finns det inget bättre.

Det har länge varit känt att ’hot hand’ illusionen enbart är perioder av framgång eller motgång som enbart baseras på slumpen.

Nya studier och rön pekar nu på att illusionen kanske är sann.

Heta handen och gambler villfarelsen

För en tid sedan släpptes en studie från University College London av psykologi professorn Nigel Harvey och doktoranden Juemin Xu. De fann att online spelare på en betting sida trodde alla på en gemensam betting villfarelse, som de kallar gambler villfarelsen (gambler’s fallacy) och detta ledde dem till att uppleva en motsatt effekt: heta handen villfarelsen (hot-hand fallacy).

Heta handen villfarelsen uppstår när en spelare tror att en längre segerrad är sannolik att fortsätta. Denna uppfattning bygger på tanken att redan ha vunnit ett antal bet, ökar sannolikheten för att de kommer att vinna nästa satsning eller nästkommande satsningar. Turen kommer fortsätta att gynna dem och samma utkomst av vinnande spel, blir mer sannolikt ju fler gånger det händer.

Gambler villfarelsen fungerar i motsatt riktning. Detta är tanken att under en förlorande rad, är det troligt att en spelares tur kommer att vända och att de kommer att börja vinna. Här, att vid upprepade tillfällen få samma resultat, minskar sannolikheten för att resultatet inträffar i framtiden.

Att vara lyckosam är bara stunder av tur

Problemet med de båda villfarelserna och anledningen till att de är märkts som vanföreställningar, är det faktum att i de flesta hasardspel är efterföljande utfall oberoende av varandra. Att en roulette boll landar på rött efter en snurr, har ingen inverkan på vad som händer under nästa snurr. Ett par tärningar som slår sju på ett kast, påverkar inget på nästa kast. Varje gång spelet spelas, glömmer universum i stort sett alla tidigare resultat och börjar om från början.

Det ligger i gamblingens natur att det är oberoende spel och längre perioder av tur har ingen särskild betydelse. Fem vinnande satsningar i rad, har ingen effekt på vad som hände med den sjätte satsningen.

Detta innebär att såväl heta handen villfarelsen – att vinna många gånger i rad ökar dina chanser att vinna på nästa insats och gamblerns villfarelse – att förlora många gånger i rad ökar dina chanser att vinna på nästa satsning, är fel.

Överraskande bevis visar annorlunda

Det är därför något förvånande att Xu och Harvey faktiskt funnit bevis för att heta handen effekten verkligen händer. De analyserade uppgifter från en online sport betting sida, innehållandes hundratusentals spel på fotbollsmatcher, hästkapplöpningar och hundkapplöpningar.

Förvånansvärt nog såg de att ju längre en lyckosam period pågick, ju mer sannolikt var det att spelaren skulle vinna på sin nästa satsning. Ju längre vinnande period, desto mer sannolikt var det att nästa bet skulle vinna. Inledningsvis, när de tittade på alla övergripande satsningar, var 48 % vinnare. Om du vinner på din första insats, har du något förbättrad chans på 49 % att vinna din andra insats också, högre än en 47 % chans att vinna om du förlorat din första insats.

Därefter avtar heta handen effekten. Spelare som vann två satsningar i rad hade 57 % chans att vinna deras tredje bet – betydligt högre än den 45 % chans att vinna för spelare som inte hade en vinnande period på två i rad.

Ju längre den lyckosamma perioden pågick, desto mer förbättrades oddsen att vinna i nästa omgång. Vid tidpunkten för sex vunna satsningar i rad, hade du 76 % chans, bättre än 3 av 4 för att vinna din sjunde satsning.

Ska man tro på illusionen?

Det intressanta med detta är att spelarna verkar bete sig som om de tror på illusionen som att vidskeplighet ger tur. De tror alltså att vinna eller förlora en massa spel i rad innebär att nästa satsning är mer benägen att gå åt andra hållet.

Deras reaktioner på den tron – med att vinnarna gör säkrare satsningar under antagandet om att de kommer förlora medan förlorare tar större risker med svåra satsningar i tron att turen är på väg att förändras – leder till motsatt effekt av att göra medgången längre.

Vad experimentet i slutändan visade, var att genom att tro på ‘gambler’s fallacy’, så skapade spelarna sin egen lycka.

Bonuskoder

Storspelare Bonus

Bethard Bonus

Aktivera Bet365 Bonuskod: SUP365

Senaste Streams & Speltips: