18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Konsten att bluffa på poker

Att bluffa är riskabelt, men behärskar du tekniken kan du lura dig till hela vinsten. Den ultimata vilseledningen är när du tar hem en stor pott som din moståndare egentligen skulle vunnit. Det finns dock tips som pokerspelare delat med sig av som du bör ha i åtanke innan du försöker lura dina motståndare. 

Här delar vi med oss av hemligheterna bakom en riktigt bra bluff. 

Definitionen av bluffning

Det finns olika strategier man kan använda sig av inom poker. En av dem som skiljer amatörerna från proffsen är förmågan att bluffa. Idén är att du som spelare ska försöka lura och övertyga motståndarna kring bordet att du har en bättre hand än du faktiskt har, med målet att motståndaren med en bättre hand ska lägga sig. För att en bluff ska lyckas är det viktigt att du väljer varsamt när du ska agera och betta. Det finns vissa faktorer som påverkar hur väl ditt spel går hem.

Här har vi listat sex olika drag som du måste tänka på för att bli en lyckosam pokerspelare och för att kunna lura till dig potten.

poker bluffing

Motståndarna

I slutändan är det resten av spelarna runt bordet som avgör om din bluff blir framgångsrik eller inte. Har du dåliga kort och bettar och näste spelare lägger sig, vinner du handen. Om han synar din hand förlorar du. Vad du bör veta är att det finns många olika typer av pokerspelare och du måste välja varsamt vem du ska försöka lura. Bluffspela helst inte mot fler än max två motståndare. Det är ännu bättre om du bara behöver spela mot endast en.

Samtidigt måste du ha i åtanke att nybörjare inte vet när dom bör lägga sig och de funderar inte över din insats eller vilken hand du sitter på, därför stämmer sägningen “det är lättare att bluffa en bra spelare än en dålig” ganska bra.

Pokerstilen

Ett bekant begrepp är “Table Image” och kan förklaras; hur du uppfattar dina motståndares och hur dom uppfattar din spelstil. Här kan vi diskutera två typer av “images”:

 • “Tight” (stram)
 • “Loose” (lös)

Har du en stram stil spelar du väldigt få händer och oftast de som du på förhand tror dig ha en bra chans att vinna. Dina motståndare upplever dig ha en “tight table image”. Spelar du däremot flera händer och höjer insatser ofta betraktas du ha en lös spelstil. Detta kan även påverkas av hur du beter dig kring bordet. Är du högludd eller tystlåten förmedlar det också hur du är som spelare.

När du vinner en hand har du chansen att visa den eller saka den. När du har en premium hand, visa den. Här bygger du upp en “image”. Folk runt bordet ser vad du har att visa dem. Agera lugnt och repetera samma mönster när du förlorar och när du vinner kan du visa din premium hand. När du sedan bluffar, kommer de tro att du sitter på en bra hand och dina motståndare kommer mestadels tro dig.

Din “image” är viktig då det påverkar hur dina motståndare väljer att spela mot dig. En lös stil kan få dem att bli mer villiga att syna dina spel, då du spelar många händer. En stram stil kan få dina motståndare att vara mer motvilliga att delta då du oftast bara bettar vid bra händer. De båda har sina fördelar, men det spelar ingen roll om spelarna runt bordet bara koncentrerar sig på sina egna händer.

poker betting

Bettinghistoriken

Varje insats är inte en separat händelse utan en del i ett narrativ. Din insats, för att besegrea klarsynta spelare, måste passa in i hur du tidigare spelat. Det är svårt för andra spelare att tro att din bettning på rivern betyder att du fått färg om du fram till rivern inte på något sätt spelat på ett sätt som indikerar att du var nära en färg.

Chris Moneymaker lyckades med just detta under World Series Of Poker 2003, där han inte hade någonting på handen efter floppen. Sam Farha som satt mitt emot honom träffade ett par i nior på floppen. Båda spelarna checkade och väl på turn gjorde Chris en stor insats som Farha synade. När sedan rivern kom checkade Fahra och Chris valde då att gå all in, fastän hans motståndare hade den bästa handen. Chris hade ingenting, men bettade som om han försökte få in färgen, vilket lurade Fahra.

Chris Moneymaker vann ändå efter en stark bluff, där han var konkret och bettade stadigt vilket fick hans motspelare att tro att han hade en bättre hand. Se här nedanför hur det gick till.

Styrkan av handen

När du spelar en ren bluffhand, en hand där din enda chans att vinna är om din motståndare lägger sig, är det lägre sannolikhet att du vinner jämfört med en semi-bluff. Det menas en hand som har möjligheten att utvecklas till en bättre sådan ju längre omgången spelas. Det är en bluff med en reservplan som ett sätt att vinna även om man inte vinner på en ren bluff. Du kanske inte får något på floppen till exempel, men det kan generera i en färg på rivern. Ha en strategi i åtanke innan du bestämmer dig för att bluffa.

Din position

Din position runt bordet och i relation till dealern är viktig:

 • Vanligtvis vill du se hur dina motståndare reagerar på vad som dyker upp på bordet innan du bestämmer dig för att bluffa.
 • Är du sista spelaren att betta ger det dig därför en stor fördel.
 • Om motståndaren checkar betyder det oftast att han inte har en stark hand och du bör betta, men se upp. Det kan också vara ett sätt att bjuda in spelare så att potten ökar, för att sedan utmana och betta högre.
 • Spelar du mot en bra spelare, kan du bluffa som förste spelare genom att betta för att förvirra din motståndare.

Om du befinner dig som siste spelare att satsa runt bordet och andra checkar betyder det oftast att inte har någonting och de väntar för att se om någon annan öppnar spelet. Om så är fallet, var försiktig med att höja insatsen utan syna bara och vänta på turn. Betta sedan en andra gång (“second barrel”) på turn om din motståndare checkar igen; du kommer vinna potten. Om det är två kort av samma färg så försöker han att få in färgen och om inget dyker upp på river, vinner du förmodligen efter en check från honom och ett bet från dig.

table players

Insatsens storlek

Hur mycket du bettar är en annan betydelsefull faktor som påverkar din bluffteknik. När du bettar:

 • Titta på hur stor potten är.
 • Satsa så lite som möjligt, men ändå tillräckligt mycket för att få andra att lägga sig.
 • Om du bettar 50 % av potten på “Turn”, betyder det inte att det kommer lyckas lika bra som om du hade bettat hela pottsumman.
 • Satsar du till exempel 500 kronor för att lura till dig en 1000 kronor pott, kommer du gå med vinst även om bluffen misslyackas hälften av gångerna.
 • Satsar du istället hela pottsumman 1000 kronor, kommer du endast gå jämt upp om du vinner hälften av händerna.

Om du har en lös eller stram spelstil kan det påverka huruvida dina motståndare synar din insats eller ej.

Som nybörjare bör man undvika att bluffa till en början innan man lärt sig spelet. Det krävs rätt tid och plats för att avgöra när man bör bluffa eller lägga sig. Det tar tid att lära sig konsten att lura en motståndare, men tar du de ovannämnda faktorerna med i beräkningen ökar din chans att lyckas.

Bonuskoder

Storspelare Bonus

Bethard Bonus

Aktivera Bet365 Bonuskod: SUP365

Senaste Streams & Speltips: