18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Martin Jacobson: Från online till offline poker succé

Alla pokerspelare går säkerligen från online till offline poker med skräckblandad förtjusning. Övergången är inte alltid en enkel resa, fråga bara Martin Jacobson.

Vår svenske pokerstjärnas färd till toppen kantades av en del motgångar innan han till slut blev världsmästare i poker – hjärnornas kamp.

Onlinespelandet

Började från grunden

Den 30 Juni 1987 föddes Sveriges bäste pokerspelare Martin Jacobson. Under sin uppväxt på Lidingö i Stockholm aspirerade han till att bli kock, men drömmen om att arbeta på en tre-stjärnig michelin restaurang, förändrades när han som 18-åring en kväll fastnade för poker på TV.

Ett intresse började växa fram för spelet och Martin testade på poker online i så kallade free rolls samtidigt som han deltog i hemmaturneringar. När han blev bekväm med internetpoker började han vidga sina vyer. Först bestämde han sig för att göra en insättning och spela small-stakes cash games vilket ledde honom vidare till enbordsturneringar.

Fastän Martin gjorde bra ifrån sig i Sit N’ Go (enbordsturneringar), fann han 2008 tillslut sin nisch när han valde att fokusera på satellitturneringar online för att kvala in till de större pokerturneringarna offline.

Avslappnad pokerstil

Martin är känd i pokervärlden för sin behärskade attityd när det hettar till som mest och är därför en utmärkt förebild för lovande pokerspelare genom att han alltid visar stor respekt för motståndare och spelet i sig.

Martin har i och med sitt typiskt svenska reserverade sätt en fördel i live sammanhang kontra hos pokersidor online då han inte ger bort något gratis till motståndarna, vilket gör honom oerhört svårläst.

Martin Jacobson

Offline Liveturneringar

Motgångarna hopade sig

Den allra första satelliten vann han när han lyckades kvala in till WSOP i Las Vegas. Olyckligt nog åkte han från Nevada tomhänt. I dokumentären 10 for 10 som släpptes tidigare i år där man får följa Martins väg fram till WSOP-finalen berättar han just om hans första misslyckade försök att ta sig in i den tuffa pokercirkusen:

“– 2008 hade jag chansen att bli proffs, lyckades det inte kunde jag alltid gå tillbaka att vara kock. Jag åkte till Las Vegas ensam, det var min första stora liveturnering. Det gick inte så bra, jag åkte ut på tredje handen.”

Martin såg dock viss framgång så småningom och kvalade in till några fler turneringar bland annat EPT i London, men väl i de stora rummen misslyckades han att spela hem pengarna. Vägen till potten i de stora live turneringarna har inte alltid varit så spikrakt som det kanske tidigare framstått.

Se trailern till dokumentären 10 for 10 här nedan

Hårt arbete gav utdelning

Efter några mindre lyckade försök såg han äntligen framgång under EPT i Budapest under senhösten 2008, där han slutade trea och tog hem €280 000 efter en deal med 2 andra spelare. Fram till sommaren 2010 gick Martin hem med pengar då han flera gånger lyckades hamna inom topp tio i nästan hälften av de turneringar han ställde upp i.

Dock så var det inte alltid frid och fröjd då han i sina 11 första stora liveturneringar endast gick hem med pengar från 4 av dem. Det dröjde alltså ett tag innan han lyckades hitta ett alltmer stabilt spel i de större sammanhangen. Sen dess har han haft en stadig vinst-ratio och har som mest missat vinst i tre turneringar i följd.

Januari 2013 tog han hem sin allra första turneringsvinst i Dublin under WPT – No Limit Hold’em.

Martin Jacobson Sweden

 

Höjdpunkten av karriären

I november 2014 skrev Martin Jacobson in sig i historieböckerna som förste svensk att någonsin vinna den mest prestigefylla pokerturneringen av dem alla. Han plockade då nämligen hem WSOP Main Event och förstapriset på 10 miljoner dollar. Han klev dessutom in på topp tio på GPI-rankingen (Global Poker Index) som förste svensk genom tiderna.

Vid finalbordet spelade Martin heads-up mot norsken Stephensen där han gick segrande ur den skandinaviska fighten med 10 10 mot Stephensens A 9. På floppen dök ytterligare en tia upp och Martin hade redan då 99.6 % vinstchans med sitt triss.

Se själv nedan när vår bäste svenske pokerspelare tar hem WSOP Main Event.

Martin bidrar även med att lyfta fram viktiga frågor som den publika person han är. I samband med WSOP-turneringen 2014 kunde man se en logga för en välgörenhetsorganisationen REG på Martins tröja. En organisation där pokerspelare kvartalsvis skänker 2 % av sin nettovinst till välgörande ändamål.

Vi svenskar kan vara stolta över att Martin sätter Sverige på pokerkartan.

Bonuskoder

Storspelare Bonus

Bethard Bonus

Aktivera Bet365 Bonuskod: SUP365

Senaste Streams & Speltips: