Oddsbörs är en plats där spelare möter spelare och har möjlighet att själva agera bookmakers. På de flesta vanliga spelsajter spelar man mot spelbolaget som då satt oddsen, eller köpt in dem från tredje part. På en oddsbörs har du ofta större valmöjligheter och högre odds jämfört med traditionella spelbolag. Oddsbörs kallas också spelbörs eller betting exchange.
När du som spelare själv sätter oddsen blir det ofta högre odds vilket då leder till högre vinster. Att spelbolag ofta har lägre odds än en spelbörs beror på att att de själva måste ta en större del av omsättningen på grund av risken att förlora. Om ett spelbolag får mycket spelare som satsar på ett visst resultat i en match, så förlorar de pengar om detta resultat blir verklighet. Därför behöver de vissa marginaler för att det ska fungera. En spelbörs riskerar inget beroende på ett specifikt resultat, eftersom de endast tillhandahåller och administrerar själva marknadsplatsen och sköter utbetalningarna.
För att en oddsbörs ska fungera krävs att det finns många spelare, vilket i och med internet har blivit möjligt och företeelsen har växt. Säljer du ett odds, bokar, så måste det finnas någon som kan spela (köpa) på det odds du säljer. Läs mer här nedan om vad som menas med att spela och boka odds på en oddsbörs. Spel på oddsbörs passar erfarna spelare som har bra koll på odds och hur marknaden fungerar, för en nybörjare kan det vara lite för avancerat.
Hur fungerar en Oddsbörs?
Spela. Att spela på en oddsbörs innebär att man köper odds; det vill säga man köper någon annans uträkning av resultatet. Tror du att Djurgården vinner över AIK i en match spelar du på Djurgården. Om du tror att Usaian Bolt vinner ett lopp, så spelar du på att han vinner, och vinner han så vinner du. Du spelar helt enkelt på det lag, eller person, du tror kommer att vinna. Exempel: Du kan exempelvis satsa på oddset 4,3 att Usaian Bolt vinner loppet och satsa 100 kr. Vinner han så får du 430 kr (vinsten ar 330 kr + din insats). På detta belopp du vunnit betalar du då en viss procent i kommission.
Boka. Att boka på en oddsbörs innebär att man själv agerar bookmaker och sätter odds som andra kan spela på. Det vill säga att man säljer odds. Att boka ett resultat innebär oftast att välja det man tror inte ska hända. I en match mellan Djurgården och AIK, där du tror att AIK inte kommer vinna, då bokar du det och sätter det odds och den summa du tycker att satsningen är värd, sedan kan andra spelare acceptera dina odds. Du kan exempelvis sätta oddset 4,3 och satsa 100 kronor att vem som helst utom Usaian Bolt vinner. Förlorar du (det vill säga Usaian är först i mål)måste du betala 330 kronor (430 kr-insatsen). Vinner du behåller du 100 kr från den som spelat på ditt odds. I exemeplvis ett sprinterlopp kan du boka att Usaian Bolt inte vinner. Vinner vem som helst av de andra löparna har du vunnit. Så länge den du bokat inte vinner, så vinner du.
Komission. På en oddsbörs betalar du inget för att spela eller boka, förutom de pengar du satsar. En viss procent av din vinst dras dock i kommision, vanligtvis mellan 3-5 procent. Förlorar du så betalar du ingen kommision, men du förlorar naturligtvis pengarna du satsat.
Eftersom du både kan köpa och sälja odds på en oddsbörs och dessutom kombinera dessa alternativ så blir valmöjligheterna större än hos ett vanligt spelbolag. Att det är andra spelare du spelar mot i stället för ett spelbolag har egentligen ingen betydelse för dig i praktiken, du spelar på samma sätt som du skulle gjort hos ett spelbolag. Du ser inte vem eller vilka andra du spelar mot.
Live-betting och trading
På en spelbörs är live-bettingen ofta mer överskådlig än hos de stora spelbolagen. Spelbolagen kan tvingas stoppa spelen oftare och under längre perioder än på en oddsbörs, då de skyddar spelare som inte hinner dra tillbaka sina bud annars. På en oddsbörs behövs inte detta i samma usträckning och det gör live-bettandet mer dynamiskt. Live-bettingen kan användas för att säkra vinster och hålla förlusterna nere. Spelar du live på en oddsbörs har du också möjlighet att trada dig ur ditt vad om du märker att det lag du spelar på riskerar en förlust kan du helt enkelt be någon annan att köpa dina odds. Du bokar ett odds och om någon nappar så slipper du förlora din insats och kan beroende på börsen även göra vinst genom att trada dina odds under pågående match. På detta sätt kan du säkra att du går med vinst och inte förlorar pengar på ditt spel.
Sajter som erbjuder oddsbörs för svenska spelare
- Betfair. Betfair är den ledande oddsbörsen i dagsläget med många spelare och mycket pengar i omlopp. Här kan du spela och boka odds på det mesta.
- Betdaq. Betdaq är en irländsk operatör som har relativt låg kommission, men färre spelare än Betfair. Ska du spela på större sporter och ligor är det dock inga problem.
Oddsbörsens bakgrund
Oddsbörs är ett relativt nytt fenomen, jämfört med traditionell betting som har väldigt gamla anor,med lite över ett decennium på nacken. För att en oddsbörs ska fungera optimalt krävs ett antal spelare som spelar och bokar, därför har detta spelalternativ kunnat växa i och med att man kan spela online. Engelska spelsidan Flutter öppnade år 2000 fick några efterfoljare, däribland Betfair. Flutter slogs sedan ihop med Betfair som idag tveklöst är marknadsledande inom segmentet då det är en renodlad oddsbörs .Vissa sajter erbjuder också oddsbörser som en del i sitt utbud, Betsson var under en period en sådan aktör, men de har nu valt att satsa på sina egna odds.