18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Räkna ut poker outs och odds

Har du kört fast i ditt pokerspelande? Vill du ta steget till nästa nivå? Då kanske det är dags att lära dig hur man räknar ut outs och odds. Gör du det så kan du kalkylera vilken sannolikhet du har som spelare för att få de kort du söker, samtidigt som det påverkar de beslut du tar vid pokerbordet.

Tips på bra pokersidor:

I den här artikeln kan du lära dig att räkna ut poker outs och odds för att vinna pengar oftare, oavsett om du spelar på ett fysiskt casino eller via pokersajter på nätet.

Vad menas med poker outs?

Alla möjliga kort som är kvar i leken och som förbättrar din hand kallas på pokerspråk outs. När du spelar om en pott och anar att du inte har den starkaste handen, så vill du att så många kort som möjligt ska dyka upp allteftersom för att ge dig bättre hand.

Efter att du fått dina inledande kort, måste du vanligtvis träffa specifika kort för att din pokerhand ska förbättras och möjligen bli den vinnande handen.

Det är bra om du behärskar att läsa vad som finns på bordet tex. möjliga stegar, färgdrag eller par, för att på sätt beräkna sannolikheten för att de kort du behöver dyker upp på bordet.

Ju mer tid du spenderar på att träna och räkna dina outs, ju lättare blir det med tiden. Antalet outs diskuteras främst efter du har sett floppen i Texas Hold’em.

Hur du beräknar dina outs?

Att räkna ut poker outs är grundläggande aritmetik; ju fler outs du har, desto bättre är dina odds att förbättra din hand för att vinna.

Poker Odds Outs

Att beräkna dina outs är ganska enkelt då det handlar om att räkna kort som är kvar i leken som kan ge dig den bästa möjliga hand. Ett exempel nedan:

Ett annat exempel är om du har en hålstege och bara behöver en sjua, så finns det fyra sjuor kvar i leken och då är dina outs fyra, och så vidare.

Diagrammet nedan visar antalet outs för de vanligaste kombinationer spelare normalt sitter på, men också vad de siktar på att få.

Vad du har på handenVad du hoppas fåOuts
Ett parTriss2
Två parKåk4
HålstegeStege4
Öppen stegeStege8
Fyra i färgFärg9
Steg & FärgchansStege/Färg +15

Räkna ut dina poker odds

Poker odds är varje spelares sannolikhet att vinna spelomgången med de kort de har på handen. Poker är ett spel baserat på sannolikhet, varje hand du spelar har en annan effekt på dina chanser och sannolikheten att vinna. 

Vi kan bekanta oss med två termer: pott- och kort-odds.

Kort-odds

Denna term (engelskans pot equity) hänvisar till dina chanser att förbättra din starthand vid eventuell “showdown”.

Det finns en enkel formel du kan använda för att få en hyfsad uppskattning på vad du har för chans att förbättra din hand. Du multiplicerar dina outs med 3 och lägger till 8 till resultatet.

(Outs * 3) + 8 = % chans att vinna handen

  • Låt oss säga att du har A J♥ och på floppen kommer K 43
  • Fortsättningsvis spelar du här 9 outs för att få färg + 3 för stor chans på topp-par med tre av de kvarvarande essen, vilket ger dig 12 outs.
  • Enligt denna formel (12 * 3 = 36 och 36 + 8 = 44%) har du 44% chans att vinna handen.

Pott-odds

Med denna term menas oddsen som du “erbjuds av potten” för att betta. Detta är summan av potten jämfört med summan du måste betta för att stanna kvar i spelet.

Ditt bet : Total pott = % av pott att betala för att syna

I föregående exempel där vårt kort-odds var 44 % kan vi här räkna ut vad pott-oddset för den handen landar på:

  • Låt oss säga att din motståndare väljer att satsa 3000 i en pott på redan 3000.
  • Du måste då lägga 3000 för att matcha hans bet till en pott av 6000
  • Det erbjuder då en rating på 2 mot 1 så att du har åtminstone en 33% chans att vinna.

Detta ger dig en indikation på hur mycket du bettar jämfört med den totala potten som du kan vinna. Hur mycket av potten som “tillhör” dig.

Bör du betta, syna eller lägga dig?

Genom att jämföra de två olika oddsen kan du räkna ut om du ska syna eller betta.

Kort-odds % > Pott-odds % = Syna eller betta

Du bör endast syna eller betta om kort-odds är högre procentuellt sett i förhållande till ditt pott-odds. 

I exemplet ovan är kort-oddset (44%) högre än pott-oddset (33%) så beslutet att syna blir ganska självklart.

I det långa loppet kommer du vinna mer pengar än du förlorar om du räknar in pott- och kort-odds och väljer att spela vid rätt tillfällen som förklarat ovan. Ju större gap mellan de båda desto mer kommer du tjäna i längden.

Med lite mer erfarenhet kommer du förstå att vissa mönster ofta förekommer och du kommer inte behöva kalkylera dina chanser för att du redan lärt dig multiplikatons-formeln.

Hur bör du tänka innan floppen?

Kalkylering av odds blir oftast aktuellt efter floppen. Det är dock möjligt att kalkylera sannolikheter för hur bra hand du har innan floppen.

Här nedan finner du en praktisk guide till vilka händer som anses vara bäst innan floppen dyker upp i poker. De händer som är markerade med gult representerar topp 25 % bästa pokerhänderna.

Poker range odds
Intervall över alla möjliga pokerhänder. S= Suited O= Off-suited

Du kommer ha en oerhörd fördel om har kunskaper om alla delar som nämnts, men vill man ha hjälp med detta så finns det faktiskt pokerprogram som kalkylerar odds åt en. Läs artikeln om vilka pokerprogram som är bäst här. (Article is being proofread).

Bonuskoder

Storspelare Bonus

Bethard Bonus

Aktivera Bet365 Bonuskod: SUP365

Senaste Streams & Speltips: