18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Världens bästa dataspelare – Topp fem med mera

E-sports håller just nu på att erövra världen. Från att ha varit en subkultur så har E-sport numera nått det allmänna medvetandet och följs utav miljontals människor världen över, inte minst i Sverige där vi har flera professionella dataspelare.

Världens bästa dataspelare tjänar miljoner på sitt dataspelande och gemensamt för topp fem är att de alla spelat in majoriten av sina vinster på DotA 2. Numera finns det dessutom ett stort antal bettingsidor som tillhandahåller spel på e-sport, vilket stärkt branschen avsevärt.

 

Världens fem bästa dataspelare

#1: ppd – Peter Dager

Peter Dager

24-årige Peter Dager är världens bästa och just nu mest framgångsrika dataspelare. Dager som ursprungligen kommer från Fort Wayne i Indiana har till dags dato spelat in knappt 2 miljoner dollar, närmare bestämt  $ 1 986 125. Han är dessutom kapten för Evil Geniuses, en av de äldsta professionella gaming-organisationerna i Nordamerika. Över 99 % av sin inspelade förmögenhet har Dager plockat hem via DotA 2.

#2: UNiVeRsE – Saahil Arora

Saahil Arora

På andra plats finner vi ytterligare en amerikan, nämligen Saahil Arora från Madison, Wisconsin. 26-årige Arora anses vara en av de bästa offlaners som finns att tillgå i västvärlden. Han är framförallt känd för sin fruktade Dark Seer (en dota karaktär) samt att han är med i team Evil Geniuses. Precis som övriga i topp fem har Saahil Arora spelat in den största delen av sina pengar på DotA 2, $ 1 980 581.

#3: Aui_2000 – Kurtis Ling

Kurtis Ling

Kanadensaren Kurtis Ling placerar sig som trea på pallen med $ 1 881 147 inspelade dollar. Vid nio års ålder kom Ling för första gången i kontakt med DotA, men hans tävlingsgnista började på University of Bristish Columbia där han tävlade under namnet ValiditySAGA. Han spelar just nu för Digital Chaos men har tidigare varit supportspelare åt Evil Geniuses och Cloud9 bland andra.

#4: Fear – Clinton Loomis

Clinton loomis

Amerikanen Clinton “Fear” Loomis är även han med i det stjärnspäckade gänget Evil Geniuses. Född och uppvuxen i Oregon påbörjade Loomis sin E-sports karriär och fastnade främst för DotA 1. Han anses vara en av de bästa och mest mångfaldiga DotA-spelarna i världen. Hans mångsidighet har gjort att han spelat på varje position på professionell nivå vilket också gör honom till ett perfekt komplement i varje lag han deltar i. Hans inspelade förmögenhet talar också för hans färdigheter, $ 1 752 526.

#5: xiao8 – Zhang Ning

Zhang Ning

År 2010 påbörjade Zhang Ning sin professionela DotA karriär. Sedan dess har kinesen lyckats dra in imponerande $ 1 662 202. För tillfället tillhör xiao8 Kinas Dream Team LGD.cn där han är en substitut spelare. Fastän Shang Ning är en av de dataspelare som spelat in mest pengar i världen annonserade han i juli i år att han tar ett uppehåll från E-sportscenen. När han tänkt återkomma är fortfarande oklart.

Sverige representeras av flera duktiga gamers. På topp 100-listan finns 9 svenskar där den bäste är Gustav “s4” Magnusson som dragit in mer än 700 000 dollar på DotA 2.

En annan aspekt av spelet som vuxit med rasade fart de senaste åren är E-sports betting. Alla de stora spelbolagen har insett vilken pengagruva sporten faktiskt är och nu har du möjlighet att betta på E-sportsmatcher på Unibet, Betfair och Bet365 bland många.

De kvinnliga dataspelarna

Länge har det pratats om bristen på kvinnliga gamers i spelvärlden, men de existerar, även om de får oförtjänt lite utrymme i media. Det har i flera år pågått en ständig genusdebatt där sexism och trakasserier blivit vardag för kvinnliga dataspelare. Det är allt annat än bra reklam för gamingvärlden när den nu nått in på mainstream-arenan.

Problemet har lett till viktiga diskussioner om diskriminering och näthat i samband med dataspelandet. Därför är de kvinnor som spelar professionellt viktiga representanter i debatten kring acceptansen av tjejer i den mansdominerande gamingkulturen.

Mystik – Katherine Gunn

Katherine Gunn

Världens bästa kvinnliga dataspelare kommer från USA, Kalifornien och heter Katherine Gunn. Förutom att vara bästa kvinna befinner hon sig på en beundransvärd 236:e plats av alla spelare i världen. Hon är kanske mest känd för sin vinst i andra säsongen av WCG Ultimate Gamer. Under sin karriär har “Mystik” lyckats spela in $ 122 000 och är tack vare det med i Guinness Rekordbok som den kvinna som tjänast mest pengar någonsin på dataspel. Gunn anser sig själv vara bäst på fighting spel och “first-person shooting”.

zAAz – Zainab Turkie

Zainab Turkie

På 14:e plats över de bästa kvinnliga dataspelarna i världen hittar vi svenskan Zainab “zAAz” Turkie. Redan när Zainab var 11 år gammal började hon spela CS, men ändrade sedan fokus till CS:GO och spelar just nu för Team BadMonkeyGaming. Hennes totala vinster räknas till $ 10 935, men zAAz är ung och går en ljus framtid till mötes som gamer.

Låt oss hoppas att vi får se mer av Zainab Turkie och andra kvinnliga gamers i framtiden. Då också i en spelvärld där sexism och bakåtsträvan är ett minne blott.