18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Zlatan – Sagan om konungens återkomst till Malmö

Zlatan Ibrahimovic – En story som vilken Hollywood-regissör som helst skulle vilja köpa rättigheterna till. Berättelsen om en ung fotbollstokig förortspojke som for ut i världen, erövrade den, för att sedan återvända som konung till staden Malmö där sagan en gång började.  

Men ingen film i världen kan överträffa den verkliga historien om Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna och i november får vi från första parkett bevittna kulmen av sagan om konungens återkomst. 

Allt började på grusplanen

Return of the king Zlatan test

Även den mest älskade och ikoniserade av personer började en gång livets gång som en pojke med storslagna drömmar. Som 5-åring fick Zlatan sina första fotbollsskor och vid grusplanen på Cronmans väg kickade han boll tills natten smög sig på. När mamma Jurka kallade på honom över gårdsplanen vandrade han hem under gatlyktornas sken och somnade i sängen med bollen under armen.

Drömmen om ferraris, flotta etagevåningar och världsberömmelse var inte den största drivkraften. Kärleken till fotbollen handlade inte om något så flyktigt som materiella ting utan det enda som rörde sig i huvudet på den unge malmö-sonen var bollen. I hans mammas kvarter pratade folk om den den där killen som kunde trolla med lädret. Grannar vittnar om pojken som var så fotbollstokig att han i minusgrader och december-snö befann sig på grusplanen där han tränade tricks och finter.

Det var tydligt att han tidigt stakat ut sin väg i livet. Bollen var viktigare än skolläxan. Han gick ut grundskolan med ett genomsnittligt betyg, men väl i gymnasiet försakades träslöjden och matten och fokuset föll på fotbollen. Fast övertygad om att bli professionell spelare, knöt han skosnörena hårdare och satte siktet på toppen, inget annat fanns på kartan.

Zlatan Young

Genombrottet i Malmö FF

1999 gjorde Ibrahimovic sin A-lagsdebut i Malmö FF då under Roland Anderssons ledning. Han uppmärksammades ganska snabbt av de svenska fotbollsanhängarna för sin självsäkra något kaxiga, men egensinniga spelstil.

Hans första mål kom i 2-1 vinsten mot Frölunda den 30 oktober 1999. Malmö degraderas till Superettan nästföljande säsong och Zlatan slog till 12 gånger om i målprotokollet och hjälpte klubben tillbaka till fotbollens svenska finrum igen.

Väl där var han med och spelade Allsvenskan i de inledande omgångarna och gjorde bland annat två mål i premiären mot AIK innan Ajax knackade på dörren med en övergångssumma ingen annan svensk spelare någonsin varit i närheten av. Malmö accepterade 82,5 miljoner kronor, den högsta transfersumman för ett svenskt lag till dags dato och ett nytt kapitel om malmö-sonen tog vid.

Zlatan Ibrahimovic Malmö

Vägen ut i Europa

Till en början var speltiden begränsad för Zlatan men när Ajax tog in en ny coach vid namn Ronald Koeman fick Ibrahimovic en plats i startelvan och Ajax tog hem Eredivisie och cupen säsongen 2001/2002. Svensken nätade sex gånger på 24 matcher under sin debutsäsong.

2002 fick han även göra sin Champions League-debut och svarade för två mål i matchen mot Lyon. Under hela säsongen lyckades han producera 5 CL-mål och 13 mål i ligan.

Hans mest minnesvärda mål kom i hans allra sista match för Ajax mot NAC Breda då han snurrade upp hela laget innan han fullbordade förnedringen med att rulla in bollen i öppet mål. Prestationen röstades fram till årets mål av Eurosports tittare.

Zlatan Ajax

Publikfavorit i landslaget

Zlatan gjorde sin första A-landslagsmatch 2001, men det dröjde några år innan han befäst en plats i första elvan där han konkurrerade med spelare som Henrik Larsson, Marcus Allbäck och Johan Elmander. Det var inte förrän till EM 2004 som han på allvar cementerade sin plats som anfallare i landslaget och vann hela svenska folkets kärlek.

Under EM 2004 visade Ibrahimovic upp sig för hela Fotbollseuropa. I Sveriges sista gruppmatch mot Italien gjorde Zlatan något som bara Zlatan gör och en ny klassiker hade fötts. Med fem minuter kvar på klockan slog Kim Källström en hörna och i röran framför Buffon tog Ibra sats. Hans svarta bälte i Taekwondo verkade komma till stor nytta även på fotbollsplanen.

Efter matchen kramade Buffon om Zlatan och spekulationerna satte igång kring en eventuell flytt till Serie A. Transferryktena stämde denna gång och flyttlasset mot Turin skedde samma sommar.

Zlatan klacken

Åren i Italien och Spanien

Zlatan har länge uttryckt sin kärlek för Italien och han har hunnit med att spela för tre av de största klubbarna i landet: Juventus, Inter och Milan.

I Juventus vann Ibra Scudetton två gånger, titlar han senare skulle fråntas i efterspelet av den stora Serie-A Skandalen 2006.

När detta pågick i kulisserna valde Zlatan istället att prova lyckan i Milano hos Inter. Det blev tre säsonger i Inter och han vann ligan tre gånger i rad. Dessutom blev hans sista säsong i klubben hans målmässigt bästa då han vann Serie A:s skytteliga på 25 mål.

Hans storhet hade inte gått obemärkt förbi i Spanien och Zlatan deklarerade sin dröm om att vinna Champions League och FC Barcelona svarade. Övergången blev ett faktum 2009, en mindre lyckad utflykt i karriären skulle det visa sig. Zlatan startade dock säsongen strålande och nätade i alla sina fem första La Liga- framträdanden, något ingen annan spelare i Barcelona tidigare mäktat med.

Tråkigt nog drog han och filosofen (Pep Guardiola) inte jämt och Zlatan hamnade i spanjorens frysbox under vårsäsongen. Detta ledde till hans återkomst i Italien, men denna gång i Milan, där han återigen vann ligan två gånger om och avslutade Milan-sejouren med att vinna skytteligan på 28 mål.

Zlatan Inter Scudetto

Paris och fler rekord

När Qatar-shejkerna började ösa in pengar i satsningen på ett nytt PSG, behövde de en vinnare och valet föll självfallet på Zlatan. Första säsongen visade han att han var värd varenda krona då han slog till inte mindre än 30 gånger i målprotokollet i ligan.

Han skördade samtidigt under samma period stora framgångar i det svenska landslaget då han slog Sven Rydins målrekord och blev Sveriges bäste målskytt genom tiderna. I skrivande stund står svensken på 57 mål och med siktet inställt på EM 2016 i Frankrike lär det bli några fler innan skorna läggs på hyllan.

Under Zlatans tredje och med största säkerhet sista säsong i PSG slog han Pauletas klubbrekord på 109 mål och sprängde ytterligare ett av de många rekord han noterats för under sin karriär.

Sedan han landade i Frankrike har han vunnit ligatitlar, cuper och spelarutmärkelser, men ingen saga kan få ett bättre slut än att konungen själv återvänder till platsen där allt en gång började.

Zlatan Målrekord landslaget

Konungens återkomst

Vi vet alla vid det här laget hur Champions League-lottningen föll ut när Maldini och Zanetti famlade i skålarna efter bollarna. Vad många önskade men bara kunde drömma om, slog faktiskt in och nu väntar vi med spänning på den mest hypade matchen de senaste åren, om inte senaste decenniet: Malmö- PSG.

Den 25:e november får hela Sverige bevittna klimaxet på en saga som dramaturgiskt sett inte kunde regisserats bättre. Konungens återkomst till Malmö är på allas läppar och nu är årets händelse inte långt borta.

Trycket på matchen är astronomiskt. Biljetterna såldes slut på nolltid och på svarta marknaden kan den med en fet plånbok köpa en biljett för 20 000 kronor. Det verkar som om dessa nyheter nådde allas våran husgud då han bestämde sig för att boka hela Stortorget i Malmö, drämma upp en storbildsskärm och ta notan för kalaset.

Det verkar som om pojken från Rosengård inte glömt var han en gång kom ifrån. Passerar du någon gång den upprustade grusplanen Zlatan Court (självklart finansierat av Zlatan) på Cronmans väg så klingar orden på skylten vid staketet fortfarande lika äkta och vackert:

Zlatan Court

“Här finns mitt hjärta 
Här finns min historia
Här finns mitt spel
Ta det vidare”

Undertecknat Zlatan.

Bonuskoder

Storspelare Bonus

Bethard Bonus

Aktivera Bet365 Bonuskod: SUP365

Senaste Streams & Speltips: