18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

De 5 största hockey-slagsmålen genom tiderna

hockeykampf-650x365

Slagsmål i ishockeymatcher är en vanlig syn, och då talar vi inte om slagsmål mellan lagens fans utan slagsmål mellan hockeyspelarna själva! I NHL blir man inte diskvalificerad, så slagsmål är en stor del av spelet. Vi har också dagliga speltips på NHL, för den med en förkärlek till betting.

Här är en sammanfattning av fem spektakulära slagsmål i ishockeys historia.

1. Sovjetunionen vs Kanada – ungdomslag

 • Plats: Piestany, Tjeckoslovakien
 • Datum: 4 januari, 1987
 • Deltagare: Sovjetunionen och Kanadas ungdomslag
 • Tävling: Junior-VM

Denna legendariska fajt ägde rum mellan Sovjet och Kanadas ungdomslag på den sista dagen av Junior-VM i Piestany, dåvarande Tjeckoslovakien den 4 januari 1987. Kanada hade greppet om guldmedaljen och ledde med 4-2 i den avgörande matchen mot sovjeterna. En incident mellan Pavel Kostichkin och Theoren Fleury blev våldsam och resulterade i ett stort slagfält på isen.

Slagsmålet började i den 14:de minuten i andra perioden. För att ta hem mästerskapet var kanadensarna tvungna att vinna med en marginal på tre mål, medan ryssarna redan var ute efter att ha förlorat tidigare matcher. Enligt ögonvittnen hoppade fyra sovjeter från bänken in på isen och deltog i bråket. Sovjetiske Evgeny Davydov ledde attacken och det dröjde inte länge innan båda bänkarna var på isen.

Man försökte återställa ordningen genom att släcka ned inne i arenan. Oförmögna att stoppa slagsmålet lämnade den norske domaren Hans Ronning och båda linjedomarna isen. Detta hade dock ingen effekt och de beslutade att ringa polisen för att bryta upp fajten.

Efter slagsmålet diskvalificerade det Internationella Hockeyförbundet alla spelare i 18 månader, och tränarna i 3 år. Senare kortades diskvalifikationen till 6 månader.

Flera av spelarna som deltog i slagsmålet blev senare stora stjärnor i NHL. Bland dem var Theoren Fleury, Brendan Shanahan, Sergei Fedorov och Alexander Mogilny.

I Kanada tror man fortfarande att sovjeterna provocerade fram slagsmålet med flit så att guldmedaljen inte skulle gå till deras ärkerivaler. De tror också att Vladimir Vasiliev själv uppmuntrade till massbråket.

Oavsett ryktena fick kanadensarna sin revansch året efter när de vann guld i Moskva.

udssr-eishockey kanada

2. Philadelphia Flyers vs Ottawa Senators

 • Plats: Philadelphia, USA
 • Datum: 5 mars, 2004
 • Deltagare: Philadelphia Flyers – Ottawa Senators
 • Tävling: National Hockey League

Anledningen till detta bråk under matchen den 5:e mars 2004 var det ohyfsade beteendet hos Ottawa Senators-spelaren Martin Havlat gentemot Mark Recchi.

I de senaste matcherna mellan dessa lag hade Havlat fått en utvisning för ett försök att skada Flyers anfallare Mark Recchi. Självklart kom Philadelphia-spelarens reaktion snabbt. Recchi sa: ”Han (Havlat) är känd för sådant beteende. En dag kommer han få smaka sin egen medicin, inte nödvändigtvis från vårt lag, men en dag garanterat. Det är bäst för honom att han lär sig stå upp för sig själv.”

Efter en sådan kungörelse var returmatchen väntad med spänning. Men, till fansens besvikelse, hade spelarna ingen brådska att rensa luften under de första 58 minuterna. Sen utlöste Branshear och Ray ett bråk till slut.

Daniel Markov var modig nog att ta upp kampen mot Ottawas tuffing Todd Simpson. Därefter följde målvakterna med, tillsammans med Senators back Brian Pothier som, tillsammans med domaren, övermannade Brashear som vägrade lämna isen. Flyers-spelarna Radovan Somik och Matthias Timanderu var verkligen inte de mest erfarna slagsmålskämparna men var tvungna att ta itu med tuffingarna Chris Niel och Zdeno Hara var för sig.

Sen tog till slut Leclair av sig handskarna, Recchi hamnade i slagsmål med Smolinski och alltihop slutade med tunga slag mot Sharpe Spezza. ”Det var en spännande match för oss och våra fans”, sa Flyers målvakt Robert Esche som var entusiastisk över matchen.

Recchi verkade också nöjd: ”Mina lagkamrater hade inte glömt vad som hände i den föregående matchen. Idag var det mycket känslor.” Resultatet av matchen: lagen lyckades till slut slå ett NHL-rekord. Totalt mottog lagen 419 utvisningsminuter (213 för Philadelphia, 206 för Senators). Intressant är att nära 7 år senare lyckades samma lag nästan uppnå något liknande, men inte lika rekordbrytande som denna match!

ottawa-senators-v-philadelphia-flyers8-650x488

3. Vityaz Knights (Chekhov) vs Avangard Hawks (Omsk)

 • Plats: Chekhov, Russia
 • Datum: 9 januari, 2010
 • Deltagare: Vityaz (Chekhov) och Avangard (Omsk)
 • Tävling: Continental Hockey League (Ryska ligan)

Denna match i KHL-mästerskapen – Open Russian Hockey Championship – den 9:de januari 2010 avbröts efter 3 minuter och 39 sekunder i början av den första perioden. Detta på grund av att det inte fanns tillräckligt med spelare i laguppställningarna för att fortsätta matchen. (färre än tre utespelare och en målvakt).

De första provokationerna utbyttes redan innan matchen hade startats igång när spelarna i Hawks bröt den oskrivna regeln att inte korsa mittlinjen under uppvärmningen. Tuffingarna i Knights lag blängde ogillande på, men Avangards spelare brydde sig inte om reaktionen.

Hursomhelst, matchen började i tid, men redan tre minuter senare, efter att Svitov tacklat Bahriddinov från klubben nära Moskva, bröt slagsmålet ut 5-mot-5. Domarna lyckades dock lugna ner situationen och spelet fortsatte efter att en rad utvisningsminuter delats ut.

Men, bara i 7 sekunder! De nya spelarna på rinken blandade sig i, som stoppades med större svårigheter. Lagen kunde bara inte låta bli – de var fast beslutna att slåss. En annan tekning, 3 sekunder och sen var alla spelare i båda lagen på isen och involverade i slagsmålet. Domarna visade ut nästan samtliga spelare och förklarade att matchen var slut.

Detta var en extremt ovanlig situation inom hockey och den matchen första någonsin i rysk historia som blev avbruten på grund av spelarbortfall som en konsekvens av utvisningar. Den officiella matchrapporten visar att de båda lagen erhöll 840 utvisningsminuter: 421 för Vityaz och 419 för Avangard.

Dessa siffror var exakt dubbelt så höga som siffrorna i den dittills tuffaste matchen i hockeyhistorien: Ottawa Senators mot Philadelphia Flyers. I efterhand reducerades straffet till 707 minuter.

Vityaz-Tschechow-vs-Avangard-Omsk

4. John Mirasti vs Jeremy Jablonski

 • Plats: Syracuse, United States
 • Datum: 19 december, 2008.
 • Deltagare: John Mirasti (Syracuse Crunch) och Jeremy Jablonski (Binghamton Senators)
 • Tävling: The American Hockey League

Till skillnad från de föregående slagsmålen så var det inget massbråk här. Efter att visselpipan signalerat slutet på den andra perioden i denna AHL-match mellan Syracuse Crunch och Binghamton Senators, hade John Mirasto och Jeremy Jablonski inga intentioner att lämna isen.

De var fast beslutna att rensa luften. Alla försök från domarens sida att förhindra slagsmålet var förgäves. Resultatet blev, enligt många ögonvittnen, ett av de bästa slagsmålen i hockeyhistorien. De båda tuffingarna gick lös på varandra och levererade sammanlagt 115 slag på bara en minut.

1306005_sport-hokej-nhl-islanders-gillies-pittsburgh-godard-650x292

5. Goalie fight: Osgood vs Rua

 • Plats: Detroit, USA
 • Datum: April 1, 1998
 • Deltagare: Chris Osgood (Detroit Red Wings) och Patrick Roy (Colorado Avalanche)
 • Tävling: National Hockey League

När lagen på isen inleder en 5-mot-5-fajt är det svårt för målvakterna att hålla sig likgiltiga och stanna vid sidlinjen, men när de ger sig in i bråket kan saker snabbt eskalera. Detta hände den 1:e april, 1998 i Stanley Cup-finalens slutspel mellan Detroit Red Wings och Colorado Avalanche.

Patrick Roy kunde inte motstå och började utmana sin motspelare på en fajt. Chris Osgood, tvekade till en början men accepterade utmaningen, vilken han sedan gick vinnande ur. Slagsmålet mellan de två målvakterna, vars namn är inskrivna med gyllene bokstäver i ligans historia, blev ett härligt tillägg i det stora massbråket.

Osgood vs Roy

Bonuskoder

Storspelare Bonus

Bethard Bonus

Aktivera Bet365 Bonuskod: SUP365

Senaste Streams & Speltips: