18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Bättre odds med Europeisk och Asiatisk Handicap Betting

Handicap betting kan verka svårt vid första anblicken, det är termer som decimaler, minus, plus, Europeisk och Asiatisk.

Spelbolagen började använda formen med syftet att jämna ut matchoddsen då styrkeförhållandena mellan två lag kan skilja sig åt nämnvärt. Om Chelsea möter Watford på hemmaplan till exempel så kan Chelsea få börja i 0-2 underläge för att göra spelet mer spännande.

Tanken är att reda ut de vad som skiljer de olika handikapp-typerna åt och hur du åstadkommer bättre odds med Europeisk och Asiatisk Handicap betting.

Vad menas med handicap?

Handicap betting är ett sätt att göra en match jämnare vilket också gör det mer intressant att betta på sett ur odds-perspektiv. Inom betting görs detta genom att spelbolagen ger det svagare laget ett försprång då det teoretiskt sett har ett sämre utgångsläge att vinna matchen, medan favoriten i matchen har ett handikapp de måste överkomma.

Förklaringen av spelformen är ganska enkel. Ena laget börjar matchen med tex. 0.5, 1 eller 2 mål mer.

Ett exempel:

 • Åtvidaberg +2. Underdog och får två måls försprång.
 • AIK -2. Favorit att vinna och får därmed ett minus-handikapp

I detta exemplet så kan man säga att matchen startar med 2-0 till Åtvidabergs favör. Om AIK vinner matchen med 0-1 , registreras den då hos spelbolagen som vinst för Åtvidaberg 2-1.

Europeisk Handikapp (EH)

Europeisk Handicap är en spelvariant som generellt refereras till som “handikapp betting” eller “3-vägshandikapp”.

I ett sådant bet dras ett/flera mål (alltid heltal) från favoriten eller så adderas ett/flera mål till underdogen. Du ska tippa vilket lag som vinner matchen med lagets/lagens negativa (-)/positiva(+) handikapp inräknat.

Om du väljer att betta på favoriten, måste det laget prestera bättre än dess handikapp för att du ska vinna spelet. Till exempel, om du bettar på Liverpool (-2), så måste de vinna med minst tre måls marginal för att handikappspelet ska gå in.

Den stora skillnaden mellan Europeiskt handicap och Asiatiskt handicap är att EH inte reducerar spelet till endast två möjliga utfall utan ett kryss är fortfarande möjligt.

Oavgjort resultat möjligt

Kryss – detta alternativet är vinnande i händelse av en seger för det första laget med en målskillnad som är lika med det tilldelade handikappet.

Till exempel:

 • Liverpool (-1)
 • Kryss (-1)
 • Newcastle (+1)

De möjliga utfallen är som följer:

 • Liverpool slår Newcastle med mer än ett mål: Liverpool (-1) vinner.
 • Liverpool vinner mot Newcastle med exakt ett mål: Kryss (-1) vinner.
 • Matchen slutar oavgjort: Newcastle (+1) vinner.
 • Newcastle slår Liverpool med ett eller fler mål: Newcastle (+1) vinner.

Handikappet tillfredställer spelhajar (oddset förbättras) som tror på en säker Liverpool-vinst med minst två mål.

Dock så är handikappet menat till att också minimera spelares förluster vid misslyckade tips. Hur åstadkommer man detta?

Här kommer asian handicap in i bilden. AH kommer bra till hands då dess möjligheter ibland tillåter spelaren att få tillbaks sitt bet eller delar av det.

Asian Handicap (AH)

Asian Handicap har blivit alltmer populärt hos spelbolag som Unibet, NordicBet och ComeOn!.

Den stora skillnaden mellan Europeiskt Handicap och Asiatiskt handicap är att den sistnämnda endast erbjuder två bettingalternativ: Vinster/förluster. Oavgjort är borttaget.

Om det är ett oavgjort resultat efter man räknat in handikappet, då räknas alla insatser som”push, void”, alltså de återbetalas till spelaren på samma belopp som satsades. I vissa fall återbetalas halva insatsen (split), vi återkommer till det.

Asian handicap kan användas med decimaltal istället för heltal med huvudsyftet att förhindra resultatet från att sluta med ett kryss. Som vi nyss nämnde kan du bara satsa på om ett specifikt lag vinner eller förlorar.

Inom HA skiljer vi dock på:

 • Halvmål: 0.5, 1.5, 2.5…
 • Helmål: 0, 1, 2…

Vad händer om du valt ett heltalsnummer t.ex. -1.0 eller -2.0 – till skillnad från ett halvnummer och handikappet matchas lika med det faktiska resultatet? I detta fall får du helt enkelt din insats tillbaka.

Samma som Draw No Bet

I en väldigt jämn match desto mindre är handikappen. I en match mellan Chelsea och Arsenal så har du kanske en liten föraning om att Chelsea ska vinna, men kan inte vara helt säker. Genom att tro på Chelsea spelar du +0 AH Chelsea, vilket ger dig säkerheten att du får pengar tillbaka vid oavgjort och vinst vid Chelsea-vinst. Detta är ett sätt att minimera eventuella förluster på spelkontot.

Splittade spel

Du kanske har sett AH där det ser ut såhär ungefär: 0, -0.5. Det är ett kommatal med två bet. Det kanske ser komplicerat ut, men det är det inte. Med denna typ av AH-spel så delas din insats upp i två delar på de två handicap som listats.

Om du har 0, -0.5:

 • Du vinner när det lag du spelat på vinner matchen.
 • Slutar matchen oavgjort så får du tillbaka halva insatsen (0) och förlorar halva (-0.5).
 • Om laget du spelat på förlorar matchen så förlorar du hela insatsen.

Låt oss ta ett exempel från Bet365 och Premier League. Du väljer att spela på Liverpool -1.0 & -1.5 mot Bournemouth:

 • Du vinner till oddset på 2.050 istället för 1.45 som vanligt 1X2.
 • Halva din insats läggs på Liverpool med en -1.0 måls start,
 • den andra halvan på Liverpool med en -1.5 måls start.

Som alltid, lägger du bara till det faktiska resultatet från matchen till ditt bet. Så om Liverpool kryssar eller förlorar matchen så förlorar du spelet, därför att du misslyckats att besegra handikappet. Om Liverpool vinner med endast ett mål, förlorar du halva din insats (halvan på -1.5) och du får halva din insats tillbaka (halvan på -1.0). Om Liverpool vinner med med två mål eller fler, då vinner du hela vadet.

När vinner du?

Här nedan har du en AH-lista som tydligt visar handicap, matchresultat (team result) och slutresultat med handikapp inräknat (bet result).

Handikapp tabell

Om du är osäker på vad för handikappspel ett spelbolag erbjuder så titta efter om det finns ett val för oavgjort. EH inkluderar oavgjort, medan AH inte gör det.

När det kommer till strategi, så beror Asiatisk betting strategi helt på vilken match du spelar på, dock finns det en enkel princip att komma ihåg: Betta nästan uteslutande på outsidern. Denna typ av spel är utformat för att ge en plattform för underdogsen.

Är du fortfarande skeptisk till handicap betting så finns det andra bettingstrategier man kan testa som är mer basic. EH och AH är inte bara menat för fotboll utan kan appliceras på andra sporter som basket, handboll, hockey med mera.

Bonuskoder

Storspelare Bonus

Bethard Bonus

Aktivera Bet365 Bonuskod: SUP365

Senaste Streams & Speltips: