18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

E-sport skandaler – Topp fem av matchfixning, dopning och rasism

E-sports är en ny sport och regleringarna kring spelandet utvecklas med den. De senaste åren har problematiken handlat om bettingskandaler och matchfixning, men det förekommer även dopning inom E-sport sfären.

Här får du de några av de mest uppmärksammade, uppseendeväckande och mörka händelserna i gamingvärlden.

5. Sexismskandalen i Hearthstone

Hearthstone turnering

Gamingvärlden har alltid älskat skandaler och sexism är dess nya favorit ämne, som ersatt den föråldrade idén att Call of Duty spelande gör dig till en seriemördare. Den här sexismskandalen blev så stor att den fick sin egen hashtag (#GamerGate).

Den internationella E-sports federationen (leSF) vägrade nyligen att låta kvinnor spela i sina Hearthstone turneringar. Vilket är galet. Kön kunde bara vara mindre relaterat till ett elektroniskt kort spel om det handlade om Terminator mikrobiologer. De har nästan lika bra attityd gentemot kvinnor som Dalai Lama.

Vad beslutet berodde på är oklart, men kanske var det ämnat att skona de andra konkurrenterna från att delta i obekvämt kallprat med en medlem av det motsatta könet, något man skulle förvänta sig att de inte är särskilt bekväma med.

Efter universellt, eller åtminstone globalt fördömande av IESF, anslöt de tillslut samtiden och tillät kvinnor att spela. Långsam applåd.

4. Dopning hos Cloud9

Cloud9 E-sport

Reglerande E-sports organisationer håller just nu på att hinna ikapp sportens explosionsartade utveckling. En av aspekterna som skapat en problematisk debatt är doping och prestationshöjande preparat.

När en medlem av Nordamerikanska CS:GO-laget Cloud9 bekymmersfritt erkände att han och hans lagkamrater använt adderall under turneringen ESL Katowice i mars 2015, agerade ESL snabbt. E-sport League annonserade att de skulle driva igenom slumpmässiga drogtester vid framtida event och dessutom ingå samarbete med två organisationer dedikerade till anti-dopning praxis.

Drogen adderall som innehåll amfetamin appellerar till pro-gamers då den tenderar att fokusera användarens hjärna och avvärjer allmän trötthet. Den förbättar även reaktionsförmågan, kognition och höjer även muskelstyrkan.

Drogen är främst ämnat mot personer med ADHD, men i Sverige är drogen inte ett godkänt läkemedel och kan bara skrivas ut av legitimerade läkare.

3. Bettingskandal i CS:GO

iBUYPOWER E-sport fuskare

Bettingskandaler på den världsomspännande CS:GO-scenen har blivit en rätt vanlig företeelse. En av de mest uppmärksammade måste vara när det amerikanska laget iBUYPOWER lade sig i en CEVO-match.

Det var i augusti 2014 som laget spelade mot NetcodeGuides.com. En match som i allas ögon borde varit en solklar vinst för iBUYPOWER, men istället slutade den 16-4 till det nederlagstippade laget.

Förlusten skyllde de på jetlag och dålig föreberedelse av match-kartan, men i SMS-konversationer från pro-gamern Shahzeb “ShahZam” Khan framkom det att de lagt sig och tjänat tusentals kronor på matchfixningen. Inför drabbningen kom det in flera konstiga bets på CSGOlounge, som är spelformens största bettingsida.

Efter att Daily Dot tagit del av de hemliga meddelandena, kunde de avslöja fuskarna.

Spelarna är fortfarande aktiva, men var tvungna att lämna iBUYPOWER och förlorade därmed sitt sponsorskap. Detta är inte första gången vi ser bettingskandaler i CS:GO. Det tyska laget myRevenge lade sig förra året mot VolGare och såg till att 90 % av deras vänner satsade mot dem och fick sedan vinster överförda till sina spelkonton.

2. Starcraft 2 matchfixning

Starcraft matchfixning

I världen av E-sport och dataspel så var denna händelse motsvarigheten till den ökända 1919 World Series, med undantag för att den hände i Korea och involverade ett dataspel. Men det ger åtminstone en idé om omfattningen av denna Starcraft matchfixningskandal.

Starcraft 2 har blivit en stor angelägenhet och vare sig du är Tony Soprano eller en finnig gamer, så är frestelsen att sno åt sig lite snabba och oärliga vinster ibland för stor.

Under 2010 approcherade flera online bettingsidor några av spelets största gamers och erbjud dem den traditionella portföljen fylld med pengar. I gengäld behövde spelarna lägga sig i matcher och kunde även själva betta på matchernas resultat.

Under ett tag kom de undan med fusket tills det uppdagades i samband med artiklar publicerade online.

Skandalen var stor nog att nå BBC och andra stora och välkända nyhetskällor som vanligtvis inte rapporterar om E-sport. I efterdyningarna blev 11 av fuskarna portade på livstid från Starcraft 2. Ett tungt straff för den som spenderat ändlösa timmar av ens tonårsliv på Starcraft.

1. Rasistskandal i Sverige och Danmark

NukeDuck Rasistskandal

Dataspelens chattfält tenderar till att hålla en ganska grov ton och gamingvärlden har flera gånger anklagats för att vara sexistisk och rasistisk. Det sistnämnda blev ett hett diskussionsämne när svenska Ninjas in Pyjamas-spelarna uttryckte sig rasistiskt i spelchatten. Förmodligen förväntade sig inte de svenska proffsen att andra spelare skulle ta skärmdumpar och läcka dem vidare.

En av lagets LoL-stjärnor Nukeduck, skrev bland annat att han hoppas att “motspelarna ska få cancer” och att “han ska gasa deras familjer”. Straffet blev endast en reprimand från organisationen NiP, men internet glömmer sällan sådana klavertramp.

Senaste nytt är att E-sportorganisationen Riot infört direkt avstängning vid upprepande av förolämpande meddelanden i chatten. Bra jobbat!

Ytterligare en rasistfadäs i E-sports-sfären inträffade på andra sidan Öresundsbron. Den danska LoL-gamern Dennis “Svenskeren” Johnsen fick böta 17 000 kronor och stängdes av i flera matcher, sedan han använt sig av ett rasistiskt klingande namn under en match.

Även om man är en framgångsrik League of Legends-spelare, behöver det inte betyda att man kan stava eller hängde med under historieundervisningen i skolan.