18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Sveriges tio största travlopp

Sveriges travbanor är skådeplatserna för några av de största travloppen i världen såsom Elitloppet och Åby Stora Pris. Varje dag förutom julafton körs det tävlingar runtom i landet och det är inpräntat i svenskarnas dna att spela på hästar.

Travsporten i Sverige genererar 100-tals miljoner varje år och tävlingarna besöks av över 1,2 miljoner besökare, vilket gör det till en av de mest betydande sporterna vi har.

Kolla in Sveriges tio största travlopp med de mest prestigefyllda priserna här nedan. Om man är sugen på marknadens största oddsbonusar för bland annat trav har vi sammanställt de hetaste kampanjerna just nu.

Olympiatravet

1979 kördes det allra första Olympiatravet och resulterade i en stor publiksuccé som genererade över fem miljoner kronor till den olympiska idrotten. Loppet är ett av de största travloppen i Sverige och körs över 2140 meter.

Olympiatravet är ett långsiktigt samarbete mellan ATG, AB Trav och Galopp, SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) med flera och utspelar sig på Åbytravet i Mölndal varje år.  Under hela Olympiatravets livstid har loppet dragit in 195 miljoner via V75, vilket gör ATG till en av olympiska rörelsens största sponsorer.

2015 vann B.B.S. Sugarlight tävlingen. Se upplösningen här nedan.

 

Elitloppet

Elitloppet (Solvallas internationella elitlopp) är en klassisk tävling som är Sveriges och ett av världens största och mest ansedda travlopp. 16 hästar bjuds årligen in till Elitloppet som körs över 1609 meter (den engelska milen) och avgörs alltid den sista söndagen i maj.

Tävlingen grundades 1952 och vinnaren blev då Walter Heitman från Västtyskland med hästen Permit som kammade hem 30 000 kronor.

2015 vann Magic Tonight med svenske kusken Örjan Kihlström loppet för oddset 4,35 och tog hem vinstsumman på tre miljoner kronor. Kolla hur det gick till här nedan.

 

Åby Stora Pris

En annan stor tävling som tar plats på Åbytravet är Åby Stora Pris som är ett återkommande årligt travlopp. De bästa kuskarna och hästarna (4 år eller äldre) bjuds in till eventet. Redan 1936 arrangerades Åby Stora Pris för allra första gången. Efter Elitloppet är travloppet Sveriges näst största internationella lopp.

Vinnaren travar hem med 1,2 miljoner kronor, men måste först köra två lopp över 1640 meter. Vinner två olika hästar de två loppen så koras vinnaren i ett avgörande skiljeheat.

En av de mest folkkära travhästarna som fötts i Sverige är Legolas, döpt efter J.R.R. Tolkiens karaktär. 1983 besegrade han Snack Bar i en nervkittlande spurtduell som krävde målfoto för att kora vinnaren i finalen av Åby Stora Pris. Se själv spurtkampen i videon nedan.

 

Hugo Åbergs Memorial

Tävlingen som går av stapeln på Jägerso i Malmö är uppkallad efter byggmästaren, travfantasten och Jägerso-finansiären Hugo Åberg. Loppet grundades 1970 och körs numera över sprintdistans (1600 meter) sista tisdagen i juli varje år och är det största travloppet publikmässigt på Jägersro.

1973 kom stjärnhästen Ego Boy  på besök till Hugo Åbergs Memorial. Tidigare samma år hade hästen vunnit Elitloppet och flyttat travsporten in i det svenska folkhemmet för att stanna. Tragiskt nog dog Ego Boy året efter under mystiska omständigheter.

Tyvärr finns inget rörligt material på Ego Boy och kusken Ingemar Olofssons vinst, så vi får nöja oss med att njuta av årets vinnarlopp av Hugo Åbergs Memorial.

 

Sundsvall Open Trot

Den fjärde största internationella travtävlingen i Sverige efter Elitloppet, Åby Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial är Sundsvall Open Trot. Loppet utspelar sig utanför Sundsvall på Bergsåkers travbana varje år i augusti och har gjort så sedan 1996. Sundsvall Open Trot-helgen anses vara Norrlands största sportevent och lockar toppkuskar och hästar från hela världen. I år körs det med start fredagen den 28 augusti.

Sveriges störste kusk och travtränare Åke Svanstedt vann Sundsvall Open Trot 2003 med hästen Gidde Palema och fick 700 000 kronor i vinstsumma. Samme Svanstedt har de senaste åren hamnat på löpsedlarna då han bland annat erkänt att ha använt elförsedda grisfösare i samband med träningen av sina hästar

Här nedan kan du se honom ta hem 2003 års upplaga av tävlingen i överlägsen stil.

 

LÄS MERA: Allt Om Odds

SprinterMästaren

SprinterMästaren är travloppet som går på Halmstad travbana årligen i juli månad. Tävlingen körs över 1609 meter med autostart och deltagande hästar måste vara minst fyra år. 1971 travades det första loppet i Halmstad och vanns av hästen Cirro med Sören Nordin i sulkyn.

2015 vanns SprinterMästaren utav Nuncio. Hästen fyndades 2012 av Stefan Melander för endast 50 000 kronor på en auktion i USA. Nu har Nuncio travat hem över 16 miljoner kronor därav 940 000 kronor efter vinsten i SprinterMästaren.

Se när Stefan Melander och Nuncio plockar hem vinsten i travloppet efter en otrolig spurt på yttersidan.

 

Stochampionatet

För över 40 år sedan föddes den renodlade tävlingen Stochampionatet för 4-åriga ston. Idén uppstod i Västergötland, Sverige “Kentucky”, känt för sin travhästuppfödning.

När det första travloppet kördes var distansen 3100 meter, men detta ändrades från och med 1978 då distansen minskades till 2640 meter. Då distansen är längre än vanliga sprinterlopp krävs uthålliga hästar. De senaste 20 åren har vinnare i Stochampionatet som Ina Scot och Queen L. även vunnit världens största travlopp Prix d' Amerique.

Stochampionatet har blivit en modern klassiker för de bästa 4-åriga stona med en miljon kronor i vinstsumma. Stig H Johansson vann 1990 med Queen L, samma häst kom senare att vinna Prix d'Amerique.

 

Harper Hanovers Lopp

Loppet körs på lördagen i samband med Elitloppet på Solvalla travbana. Tävlingen är ett så kallat stayerlopp som springs över 3160 meter. Det karaktäriseras utav att loppet har en speciell start och kan bölja fram och tillbaka då det sker över en längre sträcka och ledaren kan skiftas snabbt. Ytterligare en aspekt med stayerlopp är att de startas som regel med voltstart och med tillägg för hästar som dragit in mer pengar.

1968 kördes det första Harper Hanovers lopp och vanns av Ulf Reslow och hästen Big Lama. Vinstpotten låg då på 8000 kr.

År 2014 slog kusken Jorma Kontio med hästen Mellby Viking världsrekord över 3160 meter med kilometertiden 1.12,5 och fick 500 000 kr i vinstpengar. Se hur ett stayerlopp fungerar med rekordloppet med Mellby Viking här nedan.

 

Svenskt Travderby

Första söndagen i september varje år utspelar sig tävlingen Svenskt Travderby på Jägerso travbana i Malmö. Travloppet är endast för fyraåriga hästar och man kvalar in via försöksheat. 1928 anordnades det allra första travderbyt och ända fram till 80-talet kördes tävlingen mellan 3000 till 3200 meter. Numera körs Svenskt Travderby på distansen 2640 meter med autostart.

Det är tradition att hästens ägare och den vinnande kusken får bära en gul derbykavaj vid vinst och genom åren har många legendariska travare tagit hem derbyt. Några av de mest namnkunniga hästarna är: Big Spender, Remington Crown och Victory Tilly.

Victory Tilly är Sveriges genom tiderna största travhäst och vann Svenskt Travderby 1999. Victory Tilly är även Sveriges vinstrikaste häst med över 37 miljoner insprungna kronor. 2002 blev hästen den snabbaste i historien då den sprängde drömgränsen att springa en kilometer under 1.09,0 på tävlingen Nat Ray Trot. Se när Sveriges bästa häst springer hem Nat Ray Trot och slår rekordet.

 

Svenskt Travkriterium

Svenskt Travkriterium sprangs första gången 1927 och vanns då utav den danske hästen Ibrahim Pascha och kusken Sophus Sörensen. Varje år går den av stapeln på Solvalla, strax utanför Stockholm i september.

Loppet är enbart till för treåriga travhästar födda i Sverige som behöver kvala in till finalen på Solvalla. Tävlingen körs på distansen 2640 meter med autostart.

Många kända travare har vunnit Svenskt Travkriterium genom tiderna. Den enda som vunnit tävlingen fyra gånger i rad är Örjan Kihlström med fyra olika hästar. Här ser du honom plocka hem 2008 års upplaga med Maharajah.

 
Alla Sveriges travtävlingar är populära att spela på. ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) har spelmonopol på dessa, så kallat totalisatorspel. Innan internets närvaro och spelbolagen online så var ATG:s ensamrätt ohotad, men det finns numera möjlighet att spela på trav via till exempel Unibet.