18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Allt om Odds

Odds är i all enkelhet med vilken sannolikhet det är att något inträffar. Helt enkelt vilken chans, risk eller möjlighet det är att något händer. Till exempel om man slår en tärning så finns det möjlighet till sex olika utslag,då alla sidor på tärningen har en chans på 1/6 att hamna uppåt. Betting är möjligheten att gissa på sannolikheten av en viss utgång på en viss händelse, sannolikheten beräknas genom odds. Att man gissar att man slår en sexa på en tärning har oddset 1/6 helt enkelt. Spel på sport har funnits i alla tider och det innebär att man helt enkelt slår vad om vad man tror kommer hända i nästa match eller lopp och satsar pengar på att man har rätt. Det finns olika typer av odds och olika spelformer, här får du veta mer om hur det fungerar!

+18 år. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.

X3000
Bonus
Betinia
Bonus
No Account Bet
Bonus
LeoVegas
Bonus
ComeOn
Bonus
Interwetten
Bonus
Expekt
Bonus
Betsson
Bonus
Casumo
Bonus
Hajper
Bonus
Casinostugan
Bonus
bet365
Bonus
Betfair
Bonus
Coolbet
Bonus
Pinnacle
Bonus
Speedy Bet
Bonus

 

odds

Olika typer

Sannolikheten för att något ska hända skrivs ut lite olika beroende på var i världen man är. Det kan vara lite knepigt att förstå men här nedan förklarar vi hur man använder de olika typerna.

Decimalodds

Decimalodds är den form som oftast används för betting i Sverige. Svenska odds visar chansen att vinna i siffror. Tror du att exempelvis ett lag har 20 % chans att vinna räknar du 100/20= 5. Chansen för att detta lag ska vinna är då 5. Oddset 1.50 visar du får igen 1.5 gånger din  insats. Satsar du 100 får du tillbaka 1.5 x 100 = 150 vid vinst, där 150-100 är själva vinsten.

Bråk odds

Kallas också engelska odds och används främst i England och på engelska sajter. Denna typ skrivs i bråkform. Siffrorna 4/2 betyder då att du för att vinna fyra måste du satsa två. 1/2 är detsamma som decimaloddset 1,5.

Amerikanska odds

Om du ska betta på amerikanska sporter behöver man förstå det amerikanska sättet att skriva ut sannolikheten på. Denna typ står som antingen plus eller minus. Om det står + visar det hur mycket du vinner om du satsar hundra kronor. Om det står minus visar det hur mycket du behöver satsa för att vinna 100 kronor. Står det exempelvis -200 måste du satsa 200 för att vinna 100. En siffra som visar minus är alltså favoriten.

Olika spelformer

När det kommer till betting är det inte bara sannolikheten att något ska hända man slår vad om, utan det finns en rad olika saker man kan tippa på. Vem som gör det första målet, vilken minut det kommer göras i eller vilken spelare som blir utvisad härnäst. I dag kan man även betta direkt under pågående match på exempelvis vem som kommer lägga nästa hörna och sannolikheten för vem som kommer vinna ändras under matchens gång beroende på hur spelet utvecklar sig. Fasta odds betyder att spelbolaget på förhand bestämt en viss sannolikhet för utgången och detta ändras inte. Flytande odds ändras beroende på hur många som bettar på ett visst alternativ. Här nedan är några av de vanligaste spelformerna.

 • 1X2 – Den spelform kallas matchvinnare och är den vanligaste spelformen. Du spelar antingen på att hemmalaget vinner, att det blir oavgjort eller att bortalaget vinner efter full tid. Man kan även ibland tippa på resultatet efter halvtid.
 • Moneyline- Fungerar likt 1X2, skillnaden är att man endast spelar på vinnare och förlorare, oavgjort finns inte som alternativ.
 • Över/Under – Här spelar man på hur många mål eller poäng det kommer bli i en match.
 • Resultat – Här gäller det att pricka in rätt resultat. Detta kan vara en av de svåraste spelformerna och har oftast ganska dålig återbetalning då det är svårt att gissa på ett exakt resultat.
 • Vinnare – Handlar helt enkelt om att spela på den du tror kommer vinna. Detta behöver inte vara i en match utan man kan spela på ligor och turneringar där man spelar på vem som vinner i slutändan,  exempelvis Premier League.
 • Handikapp- Handikapp används när det är en markant skillnad mellan lagen som möts. Favoriten får då lägre odds för att det ska blir mer jämnt.

Oddsens framväxt

Vadslagning och spel på sport har funnits i alla tider. Så länge sport har funnits har folk haft åsikter om vem de tror kommer vinna och förlora. Från början skedde det ofta i hemlighet då det var olagligt att tjäna pengar på vadslagning. Den person som samlar in tipsen kallas bookmaker och fungerar som en marknadsplats för folks förutsägelser. Vadslagning på sport blev under mitten på 1900-talet lagligt och företag som sköter vadslagningen har sedan dess vuxit fram och växer mer och mer. I och med internets framfart har det blivit otroligt enkelt att lägga ett vad på olika event och även följa evenemangen live. På många platser är det dock fortfarande förbjudet eller reglerat. I USA är det fortfarande förbjudet i vissa stater och i Sverige råder en reglerad marknad där Svenska Spel är den enda lagligt godkända aktören. Dock finns det ett stort utbud på nätet för svenska spelare, då många svenska bettingsidor har sitt säte på exempelvis Malta eller Gibraltar där andra lagar gäller, men vänder sig mot svenska spelare.

Tips

 • Läs på om det du ska spela på. Ju mer du vet, ju bättre kan du avgöra om sannolikheten för olika utfall
 • Spela aldrig för mer pengar än du kan förlora
 • Tänk ut en lämplig spelstrategi i förväg
 • Håll koll på ditt spel, så kan du utvecklas och se ROI (Return of Investment)
 • Välj en spelsajt med bra odds