18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Betta på Fotboll

Världens största sport, fotboll, är inte bara den i särklass mest populära till att titta på, utan även när det kommer till betting. Tillgängligheten och utbudet av att kunna betta på fotboll är således också massivt, men hur slipar man på detaljerna; hitta de bästa spelbolagen och förbättra sina spelresultat?

+18. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.

Betsson
Bonus
LeoVegas
Bonus
bet365
Bonus
Expekt
Bonus
Interwetten
Bonus

Så bettar du på fotboll

Att betta på fotboll kan verka enkelt, man spelar ju bara på hur man tror matchen slutar. Visst, speciellt komplicerat är det inte rent praktiskt – men att faktiskt skörda vettiga resultat är desto tuffare. Det kräver en stor dos kunskap, disciplin och i viss mån en känsla för siffror.

Om man likt de flesta framförallt bettar för underhållningens skull – där vinsterna förvisso är önskade, men inte primära – krävs det emellertid inte alltför mycket.

På den här sidan tar vi en närmare titt på hur du på enklast hittar det bästa stället att placera dina bet på, olika spelmarknader som finns inför fotbollsmatcher och vad återkommande uttryck faktiskt betyder. 

Fotboll Betting & Marknader

Du kan hitta mängder av olika typer av spelformer, marknader och fenomen när det kommer till fotboll betting. Om man inte är bekant med att spela på sporten dessförinnan, kan det vara värt att titta närmare på vad spelen från de olika marknaderna i praktiken innebär. 

Det finns förstås en uppsjö av fler marknader, men nedanstående tillhör några av de vanligaste och mest populära att spela på. Om man är osäker på övriga, finns alltid information om spelen att hämta hos det specifika spelbolaget du hittat bettet på. 

Klassiska 1X2 

Den största marknaden att spela på när det kommer till fotboll är klassikern 1X2 – och principen är enkel; här ska du spela på utfallet i matchen. Ettan innebär hemmavinst, X att det blir oavgjort och tvåan bortavinst. Svårare än så är det inte. 

STATISTIK fotboll
Det finns otroligt många speltyper att välja mellan på varje enskild match. Spela på 1X2, över/under mål, resultat eller andra typer som du är intresserad av. Oddsen för varje utgång anges som på bilden.

Totala Mål: Över/under

Ett annat alternativ är totala mål över/under. Du kan till exempel spela på att det blir över eller under 2.5 mål i en match beroende på om du tror det blir en målsnål eller målrik tillställning. Vet du till exempel att PSG ska möta Reims så finns det en chans att det trillar in ett par mål så då kan man satsa att betta på totala mål över.

Korrekt Resultat

Satsa på att sätta det korrekta resultatet i matchen. Detta kan generera i stora pengar då det är oerhört svårt att sätta slutresultatet på matcher.

Tänk till exempel på semifinalen mellan Brasilien-Tyskland i VM 2014 som slutade 1-7. Hade du bettat 1000 kronor på det resultatet hade du dragit in en storvinst.

Betting på händelser

Det har också blivit populärt att spela på andra saker som kan inträffa under matchen såsom förste/sista målskytt, vilket lag slår flest hörnor, vem får rött kort eller vem som blir matchens bäste lirare. 

I vissa länder är har de gjort sig av med möjligheten att spela på liknande matchhändelser. Här i Sverige går det fortfarande att satsa pengar på majoriteten av dessa spelformer, med vissa undantagna, och det finns ingen indikation på att utbudet ska minska.

Andra format för att betta på fotboll

Det finns fler möjligheter än så kallade singelspel, som det kallas, inför matcherna. Det ena är det som kallas kombinationsspel – där man kan spela dubblar, två spelkombinationer, upp till ett tiotal olika på samma kupong – och det andra är livebetting. 

När man bettar live på fotboll innebär det att spel placeras under matchens gång, vilket innebär att oddsen i första hand påverkas utifrån hur matchbilden och resultatet utvecklar sig. 

Kombinationsspel

När småspelare vill ha möjlighet att vinna större summor brukar de betta via kombinationsspel när det gäller just fotboll.

Detta kan benämnas som en dubbel, trippel, fyrling osv. Det betyder att du satsar på låt oss säga fyra olika matcher för att öka oddsen. Du väljer tre säkra matcher och en chansning. Det kan se ut såhär:

1,75 x 1,90 x 2,20 x 3,40 = 24,87 i odds för alla fyra matcher. Bettar du då 100 kronor så får du mer än 24 gånger pengarna tillbaka om alla matcherna går in. Nedan kan du se hur femlingar och sexlingar osv. kan se ut när du spelar hos valfritt spelbolag.

Kom dock ihåg att kombinationsspel i allmänhet försämrar dina matematiska marginaler marginellt, men om man vill krydda till sitt spelande är det i alla fall en underhållande spelform. 

Livebetting

För att bli riktigt engagerad i spelet bör du bli bekant med den växande och uppskattade speltypen livebetting. Du kan live-betta på flera olika sätt som nämnts; fasta odds, (1X2) resultat, totala mål över/under eller andra händelser under matchen som spelbolaget erbjuder spel på. Dessutom finns ofta betting med cash out tillgängligt hos många bettingsidor.

Numera erbjuder de flesta spelbolag livebetting inom fotboll där du kan spela på matchen medan den är igång. Du kan studera lagens tendenser i matchen och försöka förutse vad som ska ske härnäst. Absolut flest mål görs de sista 25 minuterna i fotbollsmatcher, så oddsen ändras ständigt beroende på liveresultat eller om någon gör mål i vardera lagen. Här kan du få veta mer om live-betting: tips och jämförelser.

Bettingsidor med fotboll

Urvalet när det kommer till bettingsidor med fokus på fotboll, vilket innebär att du som spelare har ett stort utrymme att jämföra samt testa på flertalet olika – och varför inte hämta en odds bonus på samma gång?

Listan kan göras hur lång som helst med tanke på den explosionsartade utveckling online betting sett de senaste åren. Bet365 och Unibet har ett litet försprång på marknaden, åtminstone när det kommer till livebetting. De har för tillfället det största utbudet och bästa funktionaliteten.

Ett annat spelbolag som är populärt bland svenska spelare är Nordicbet. De är unika på så sätt att de är det enda bolaget som erbjuder odds från Allsvenskan ända ner till division 2. De är bäst för dig som vill spela på de inhemska serierna.

Det kanske viktigaste att ha i åtanke är att oddsen kan skilja sig åt från ett spelbolag till ett annat. Därför är det av största vikt att nyttja flera bettingsajter, så att du alltid kan hitta dina spel till bästa möjliga odds.

Speltips när du ska spela på fotboll

Det finns många faktorer som spelar in när man ska betta på fotbollsmatcher. Vill du öka dina vinstchanser så kan det krävas en hel del research kring match/matcherna. Vi har därför listat 10 värdefulla steg att ha i åtanke innan man placerar sina odds. Baserar du dina bets på dessa minimerar du risken att förlora och ökar chansen att vinna, avsevärt.

skador
Var noggrann och studera lagen du tänkt spela på. Unibet är en av de som erbjuder ingående information inför matcher. Du kan välja att se vilka som är avstängda eller som på bilden ovan, skadade.
  • Lagform: Var noga med att reka lagets form som du tänkt spela på. Gå tillbaks och kolla senaste matcherna. Har de torskat eller befinner de sig på en så kallad “winning streak? Läs matchrapporter och ta hänsyn till kvalitén på motståndet.

De flesta spelbolag erbjuder statistik på de matcher du tänkt betta på. Här ovan ser vi hur både IFK Göteborg och IFK Norrköping är obesegrade de senaste sex matcherna i Allsvenskan. Göteborg är favoriter och spelar på hemmaplan, men senast de möttes vann Norrköping, som också vann mot regerande mästarna förra omgången. Odds på 5.30 för bortavinst, kan ge en bra utdelning.

  • Hemma och Borta: Titta på hemma och borta resultaten. Är laget starkt på hemmaplan men presterar sämre på bortaplan? Gå igenom och granska säsongsstatistik.
  • Inbördes möten: Det är viktigt att titta på inbördesmöten mellan klubbarna. Hur har lagets hemma- respektive bortastatistik mot deras nästkommande motståndare sett ut? Historien har många gånger en tendens att repetera sig.
  • Lagnyheter: Har laget råkat ut för skador, avstängningar eller andra störande moment i uppladdningen inför nästa drabbning? Saknas värdefulla och bärande spelare till nästa match och i så fall ersätts dom av fullvärdiga avbytare?

Var noggrann och studera lagen du tänkt spela på. Unibet är en av de som erbjuder ingående information inför matcher. Du kan välja att se vilka som är avstängda eller som på bilden ovan, skadade.

  • Motivation: Denna punkt brukar bli oerhört viktig mot slutet av säsongen. Ett bottenlag kan helt plötsligt slå ett av topplagen för att undvika nedflyttning. Vilas skyttekungen till nästa match för att den är viktigare, så kan det påverka matchresultatet.
  • Schema: Matchas laget hårt av ett tufft spelschema? Är spelarna slitna efter ligaspel, cupspel och europaspel?
  • Fokus: Välj matcher som du har kunskap kring. Fokusera på de spel som du har en del expertis runt. Är du mer påläst på Premier League eller La liga så kanske det är smartare att placera dina spel där.
  • Kvalité: Betta bara när du är saker på att vinna. Självklart finns det inget som heter 100 % vinstchans, men du kan öka dina chanser och minimera dina risker genom att vara aktsam. Välj då hellre kvalité före kvantitet i ditt spelande.
  • Speltyper: Populäraste speltyperna är 1X2, totala mål över/under och Asian handicap. Asian handicap innebär att man helt enkelt tagit bort det oavgjorda alternativet och infört ett handikapp. En populär spelform bland professionella spelare.

Det finns otroligt många speltyper att välja mellan på varje enskild match. Spela på 1X2, över/under mål, resultat eller andra typer som du är intresserad av. Oddsen för varje utgång anges som på bilden.

  • Disciplin: Var medveten om dina begränsningar och passera dom inte. Var ansvarsfull i dina handlingar. Betta endast vad du har råd att förlora och undvik att försätta dig i skulder och problem.

Är du medveten om dessa steg har du ett försprång gentemot andra spelare. Gör en fördjupad analys innan du bestämmer dig för att oddsa. Begå heller inte misstaget att enbart spela på ditt favoritlag. Det är oftast ingen lyckad idé att satsa på ett lag som du är emotionellt investerad i. Det är svårt att vara objektiv inför ditt lags matcher och när man inte är objektiv gör man heller inga genomtänkta beslut.

Summering

Här har vi sammanställt den senaste och relevant information du som vill betta på fotboll behöver – oavsett om du spelar för skoj, eller för att faktiskt vinna över tid. Allt från tips om hur du blir en bättre spelare, olika marknaders innebörd och hur du hittar det rätta spelbolagen för bäst odds på fotboll.

Glöm inte bort att betting i första hand ska vara underhållande – och att hålla dig inom rimlighetens ramar när du spelar; att ha en ansvarsfull approach till ditt spelande, såväl på fotboll som övrigt. 

Betta på fotboll
5

Vet allt

Att spela på fotboll kan verka enkelt, man spelar ju bara på hur man tror matchen slutar. Fast så simpelt är det faktiskt inte. Det finns otroligt många alternativ att välja mellan och faktorer att ta i beräkning när det kommer till att spela på fotboll. Vill du lära dig vilka spelformer som finns och vad du bör tänka på när du bettar, då har du kommit rätt.