18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Hur bestäms odds?

Hur går det egentligen till när ett spelbolag sätter odds? Det finns flera faktorer att ta med i beräkningen när man ska beräkna utgången i en match, alltifrån spelare, lagets historik, väder och var matchen spelas. Detta kan ju vara lite knepigt att få till. Som privatperson kan man ju gå på magkänsla eller det lag man har som favorit, men ett spelbolag måste ha mer data att gå på för att sätta rättvisa odds. Självklart varierar det en del från spelbolag till spelbolag hur de själva sätter sina odds och vilka som gör det. Ibland sätts de automatiskt och ibland är det en speciell oddssättare som jobbar med att räkna ut oddsen för varje match.

+18 år. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.

X3000
Bonus
Betinia
Bonus
No Account Bet
Bonus
LeoVegas
Bonus
ComeOn
Bonus
Interwetten
Bonus
Expekt
Bonus
Betsson
Bonus
Casumo
Bonus
Hajper
Bonus
Casinostugan
Bonus
bet365
Bonus
Betfair
Bonus
Coolbet
Bonus
Pinnacle
Bonus
Speedy Bet
Bonus

odssi

1. Vem eller vilka brukar sätta odds hos ett spelbolag?

Vem som sätter odds på spelbolag kan variera väldigt mycket. På Paf till exempel, så samarbetar de med en extern partner som i sin tur förlitar sig långt på mänskliga beräkningar framför automatiserade. Det vanligaste och mest naturliga är att man som oddssättare specialiserar sig på vissa ligor och sporter. På så sätt kan man få mycker mer specialiserad kunskap och enklare kunna sätta rätt odds på en match. De som sätter oddsen live, Livebettingoperatörer, och de som räknar ut odds i förväg är oftast olika personer.

2. Vad baserar man uträkningen av odds på?

När man ska försöka beräkna utgången av en match eller ett event är det ett styrketal man tar fram. Styrketalet räknar ut vilket lag som är bättre och hur mycket. Detta beräknas i procent och är den viktigaste parametern för uträkningen av ett matchodds. Länder och ligor klassificeras för att kunna bestämma styrketalet när lag möter varandra i till exempel Champions League. Hur stor inverkan hemmafavör har kan variera beroende på land och ort. Enskilda spelares inverkan tex vid skador har faktiskt mindre betydelse än vad man kan tro men självklart finns det undantag. Motivation hos ett lag slår klass brukar oddssättare säga, och stor vikt läggs på detta.

Den andra viktiga parametern för att räkna ut är hur många mål man kan uppskatta att det blir i en match. Målmängden används för att beräkna övriga spelformer för matchen till exempel över/under, resultatvad etc. Hos etablerade spelbolag sker oddsberäkningar och uppdateringar automatiskt på basen av dessa parametrar.

odds1x2

3. Hur långt innan brukar odds sättas?

Säsongs- och övriga vinnarvad sätts ofta väldigt tidigt, men det  beror lite på vilken sport eller event det gäller. Det kan variera från månader till några veckor innan själva eventet går av stapeln. Matchoddsen sätts ofta omedelbart efter att lagen spelat sin senaste match i serien. I tid handlar det om 1-2 dagar. Sidovad för matchen sätts successivt men senast på matchdagen finns alla odds satta och är redo att spelas på.

4. Vad gör man efter en match/evenemang?

Efter en match har varit, analyseras oddsen för att se om det var rätt satta eller hur går det egentligen till? Såklart finns ingen generell regel för samtliga oddssättare hur de ser på och behandlar sin historik.  Men man kan säga att en framgångsrik oddsättare analyserar sina styrketal, det behöver inte betyda att något behöver justeras men gör att man är uppmärksam och följer med så att ens styrketal stämmer överens med verkligheten och är användbara även inför nästa match.