18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Betta på Esport

E-sporten har på allvar kommit in i sportvärldens finrum, vuxit explosionsartat och fått en enorm publik. Därmed har också ett extra stort intresse för att betta på esport vuxit fram, varpå bevakningen från spelbolagen blivit allt mer djupgående.

Genom oss och denna artikel tar vi dig steg för steg igenom allt runt betting på esport – från hur du bettar på det, de bästa bettingsidorna samt tips för att bli bättre tillsammans med förklaringar av specifika marknader. 

+18. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.

ComeOn
Bonus
Interwetten
Bonus
LeoVegas
Bonus
Expekt
Bonus

Så bettar du på Esport

Om du har en vana av betting sedan, finns det knappast någon anledning till oro över förvirring kring att betta på esport. Grundprincipen är exakt densamma – spelbolaget och dess oddssättare sätter ut marknader, tillhörande odds och spelalternativ. Den enda skillnaden är att marknaderna förstås är annorlunda beroende på sport och evenemang.

Hos flera operatörer finns det idag helt unika sektioner just för den med ett intresse av att betta på olika former av e-sporter. Detta med allt från spel, streams och statistik samlat – på ett och samma ställe. 

Om Betting på Esport

Ni har säkert hört talas om flera varianter av betting på esport, som med skins i CS:GO, men det är framförallt nu på senare år som det blivit stort inom traditionell betting eller via spelbörser.

Detta är den i särklass säkraste och mest underhållande sättet att betta på de esporter som finns, och dessutom det med störst värde för spelarna – chansen att faktiskt vinna. Därutöver sker allt under en inhemskt licensierad spelmarknad.

Exempel på klassiska format av betting på esport som du kommer finna är:

  • Spela på matchvinnare: Vilket lag vinner matchen? Här finns det två eller tre alternativ, beroende på om matcher kan sluta oavgjorda i den specifika e-sporten. Vanligast är att en vinnare det facto måste koras. 
  • Handikappspel: Här kan man spela på huruvida ett lag eller en spelare ska täcka sin handikapplina. Mer specifikt: om de ska vinna med exempelvis minst två poäng (-1,5) eller om det andra förlorar med max en pinne alternativt får ett bättre resultat (+1,5).
  • Resultat: Vad blir det exakta resultatet i matchen? Denna marknad, eftersom man måste pricka precis rätt, har ofta högre odds och därmed även varians. 

Givetvis finns det betydligt fler marknader inom betting på esport, som även varierar beroende på vilken esport det handlar om. Man kan sammanfatta att det som att esport är likt bollsporter – de har ett fundament gemensamt, här att det är elektronisk sport, men skillnaderna i övrigt kan vara betydande. 

Tips för Esport Betting – bli en vinnare

För att kunna betta på esport på ett bra sätt, så är det inte fel att läsa på om sporterna och spelen. Det ökar dina chanser att kunna göra en bra esport betting. Med esport betting är det därmed bra att göra research, exakt som om det vore en fotbollsmatch. Vem är favorit, hur har tidigare möten gått och hur är formen på de som spelar? 

Om du aldrig har testat att betta på esport förut, så är det bra att kolla runt vad andra experter säger om en viss turnering eller match. Se även över officiella källor, lagens egna kanaler och titta på deras föregående matcher. Då kan du skapa dig en bättre helhetsbild och vässa på dina analyser. 

  • Analysera lagen, spelarna och förutsättningarna inför evenemanget. Alla matcher är unika oavsett sport, så därmed så även inom esporten. 
  • Se över oddsrörelser. Har oddsen skiftat senaste dygnet eller timmarna – om fallet är som sådant; varför? Det kan handla om nyheter helt avgörande för sammandrabbningens förutsättningar.
  • Jämför alltid spelbolagens odds. Genom att ha konto hos fler bettingsidor, kan du alltid hitta spelet som lockar dig till bäst pris. Det är helt fundamentalt för att bli en vinnare i det långa loppet.

Bettingsidor med Esport

Nästan oavsett vilket spelbolag du tittar in, kommer du hitta odds på esport – men för den bästa upplevelsen är det viktigt att vara petig i valet av bettingsidor med esport. Vissa operatörer satsar stort på esporten, medan andra ser den som sekundär mot exempelvis fotboll eller NBA

Några av våra favoriter till esport-bettingsidor är Bet365, Betsson och Unibet. De senare har dessutom skapat exklusiva sektioner för den som vill betta på esport; med samlade odds, tabeller, streamade event och dessutom högre återbetalning än du finner på andra ställen.

Genom att välja en eller flera av bettingsidorna i denna artikels topplistor, kan vi slå fast att du kommer du en bra spelupplevelse.

Vilka e-sporter man kan betta på

League of Legends – LoL

League of Legends är ett spel med två lag. Dessa lag har fem spelare var och spelplanen är fyrkantig. Målet man har är att först ta sig till motståndarens bas.

Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike är ett spel där man agerar förstapersonsskjutare. Spelet kommer från välkända spelutvecklaren Valve. Originalspelet heter Half Life och det har omtalats som ett av världens bästa spel genom tiderna. I detta spel är det två lag som möter varandra. Ett lag spelar terrorister och ett lag anti-terrorister.

Terroristerna ska detonera bomben, anti-terroristerna ska stoppa dem från att göra det. Betting på detta spel innebär normalt att man gissar det vinnande laget.

Defense of the Ancients – DOTA 2

Som spelare i DOTA ska man ihop med sitt lag lyckas ta över motståndarens bas. Ett lag består av fem spelare där man har varsin hjälte som blir bättre med tiden genom att egenskaperna uppgraderas.

StarCraft 2

StarCraft 2 är ett så kallat strategispel som går ut på att man ska skapa en armé av rymdraketer och rymdskepp. Sin armé ska man sedan använda sedan för att göra slut på sin motståndare. Den spelare som till slut står ensam kvar på spelplanen är den som vinner.

HearthStone

HearthStone kan jämföras med schack. Det är två spelare mot varandra. Man har en magisk kortlek som man kan använda för att framkalla monster och krigare. Man kan även använda sig av magi, eller spells.

Spel på turneringar inom e-sport

Det finns flera olika turneringar inom esport och det går ofta att betta på esport under dessa tävlingar. En av dem är CS:GO Major Tournaments. 

Under 2020 så sker denna tävling i november. Denna tävling är de mest åtråvärda turneringarna i CS:GO. Det är en rätt så hög prispott för den som tar hem denna turnering! Detta är också någonting att ta i beaktning när du analyserar en tillställning; desto större turnering och prispott, desto större incitament för spelarna att leverera.

Overwatch World Cup är en stor turnering med olika länder. Det är fyra länder som arrangerar kval för sex nationer där topp två tar sig vidare till finalen i BlizzCon.

Kända lag inom E-sport

Precis som när det gäller fotboll eller ishockey, så finns det även en massa kända lag inom esporten. Det är bra att ha koll på dem då du ska betta på esport, eftersom de är återkommande namn i olika turneringar. Bland de högst rankade lagen just nu finns dessa:

OG

OG är från Europa och är ett av de största lagen inom E-sport de senaste åren. Då de vann i The International 2019 så lyckades laget kamma hem $15,8 miljoner.

FaZe Clan

Detta är en amerikansk organisation inom esport som tävlar i Call of Duty, CS:GO, Overwatch, FIFA och mycket mer.

Team Liquid

Denna organisation har sin bas i Holland sedan de grundades år 2000. När Starcraft II släpptes så signade de sina första professionella spelare. Under 2015 så förvärvade man laget Team Curse och det gjorde att Team Liquid blev stora på spel som Super Smash Bros, Street Fighter och Curse League of Legends, men de spelar mest DOTA 2

Cloud9

Detta är en amerikansk koncern som bland annat har lag i Rocket League, LoL, CS:GO, Hearthstone: Heroes of Warcraft, Super Smash Bros och mycket mer. Det väntas att de ska förvärva fler lag.

Fnatic

Fnatic har sin bas i London och är ett lag som 2020 firar 26 år. Koncernen är omtalade för att ha spelare från olika dela av världen och de har lag i flera olika spel där CS:GO, LoL och Dota 2 är de största.

Astralis

Astralis är det danska laget som dominerar CS:GO fullständigt just nu. De har vunnit flera majors i CS:GO.

Ninjas in Pyjamas

NiP, eller Ninjas in Pyjamas, är ett svenskt laget som fokuserar på CS:GO. Det var i detta lag som HeatoN blev världens bästa spelare genom tiderna samt att det var även i detta lag som NiP dominerade länge på CS:GO-scenen.

Sammanfattning

Du som hittat hit har med största sannolikhet ett intresse av att starta ett nytt äventyr genom att betta på esport och ovan har vi sammanställt det du behöver veta får att få en så pass bra start som möjligt.

Vi har tittat på historien runt betting på esport, marknader, olika e-sporter samt vilka spelbolag som kan erbjuda den bästa spelupplevelsen. Dessutom hittar du flera tips på hur du blir en bättre bettare – såväl i allmänhet som på just esport.

Slutligen vill vi höja ett varningens finger för att spel kan vara beroendeframkallande och uppmuntra till sunt spelande. Känner man att det håller på att spåra ut – sluta omedelbart och sök professionellt stöd.

Lycka till!

Bonuskoder

Storspelare Bonus

Bethard Bonus

Aktivera Bet365 Bonuskod: SUP365

Senaste Streams & Speltips: